De overheid wil dat het aantrekkelijker wordt voor zorgverzekeraars om te investeren in preventie en overweegt daarom om de Zorgverzekeringswet aan te passen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wil op deze manier meer inzetten op preventie dan op zware zorg. Momenteel geeft Nederland 80 miljard uit aan zorg en 2 miljard aan ziektepreventie, maar hierin moet verandering komen. Dit is ook goed nieuws voor de zwembaden. Zwemmen kan ook een grote bijdrage leveren aan preventie, denk aan overgewicht bij kinderen. Maar ook is het een goede vorm van bewegen voor mensen met een chronische ziekte om klachten te verminderen en voor ouderen om langer fit te blijven.
Nationaal Preventieakkoord
Deze kabinetsperiode gaat er 170 miljoen euro naar preventie. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan een Nationaal Preventieakkoord. Voor de regering een belangrijk thema aangezien het sluiten van dit akkoord is vastgelegd in het regeerakkoord om zo de inwoners van Nederland te bewegen tot een gezonde levensstijl. Inmiddels zijn hiervoor drie voorzitters aangesteld voor de thema’s roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Het akkoord zal worden gesloten met verschillende partijen en waarin zij gezamenlijke maatregelen vastleggen om gezondheidsproblemen aan te pakken. Alle betrokken partijen kunnen elkaar aanspreken op deze afspraken.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Risicovol
Als het gaat om preventie vindt Blokhuis dat zorgverzekeraars hierin ook zeker stappen moeten zetten. Hij waardeert al de initiatieven van individuele verzekeraars zoals Menzis dat het SamenGezond-programma die hebben genomen, vooral ook omdat het niet zonder risico is om hierin geld te steken. Je kunt immers investeren in de preventie van jouw klanten, maar volgend jaar kan men weer overstappen naar een concurrent. Blokhuis erkent dit en wil daarom kijken of er een manier is om verzekeraars te stimuleren om toch te kijken naar de mogelijkheden voor preventie. In het huidige zorgstelsel staat hier geen vergoeding of andere prikkel tegenover. Reden dat Blokhuis hierover in gesprek gaat met zorgverzekeraars waarbij blokhuis vooral ook kijkt naar de mogelijkheden van een publiek-private samenwerking.
Lees ook: Zwemmen, gezond voor lichaam en geest
Preventie en zwemmen
Zwemmen speelt een grote rol bij preventie. Voor kinderen met overgewicht is het een prettige manier om te bewegen. En het kan al van jongs af aan, dit in tegenstelling tot fitness. Daarnaast is zwemmen natuurlijk een ideale sport voor mensen met spier- en gewrichtsklachten. En uiteraard kun je ook als je ouder wordt nog lang door zwemmen, waardoor je ook op latere leeftijd nog makkelijk kunt bewegen. Zeker nu we steeds ouder worden is het dus een ideale manier om fit te blijven. En als zwemmen (gedeeltelijk) zou worden vergoed kunnen nog meer mensen zwemmen. Gunstig nu blijkt uit onderzoek dat wanneer de kosten voor het zwembad zouden dalen, het aantal bezoekers aanzienlijk zou stijgen.
Zwemmen als onderdeel van preventie biedt daarmee kansen voor het zwembad, maar het is zeker van grote waarde voor een gezonde leefstijl. En dus zou het fijn zijn als zorgverzekeraars hierin ook gaan investeren. Wordt vervolgd…
Lees hier meer over het Nationaal Preventieakkoord