Zwemmen met een liesblessure: wat kan wel en niet?
Zwemmen is bij uitstek een geschikte vorm van bewegen wanneer je last hebt van spieren en gewrichten. Ook als je een gecompliceerde blessure hebt zoals een liesblessure, waarbij er veel spieren en pezen zijn die hierbij een rol spelen. Maar waar moet je dan op letten en wat is precies…
Onderzoek ‘Sport in de eerste jaren van het moederschap’: hoe zwembaden het verschil kunnen maken
Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Ouderschap verandert veel en betekent voor velen een ommekeer in hun dagelijks leven. Het blijkt ook vaak invloed te hebben op het sportgedrag, dit neemt dan meestal af. Uit onderzoek komt naar voren dat vooral moeders hierin sterk…
Budget uit Sportakkoord II zorgt voor nieuwe impuls
Zwembaden vormen een onmisbare schakel in de Nederlandse sportinfrastructuur. Ze bieden niet alleen sportieve uitdagingen, maar ook een veilige en sociale ontmoetingsplek voor jong en oud. Maar veel sportaanbieders, en ook zwembaden, staan voor grote uitdagingen zoals het creëren van een sociaal veilige sportomgeving, het verduurzamen van accommodaties, het aantrekken…
HRV: Wat zegt dat getalletje nou écht?
Steeds meer sporters dragen een smartwatch of sporthorloge die niet alleen de hartslag meten, maar ook de HRV: hartslagvariabiliteit. Misschien doe je dit zelf ook of krijg je er vragen over van sporters in het zwembad. Maar wat zegt HRV eigenlijk? En hoe kun je het als professional (wel of…
Tijd voor wat afwisseling? Combineer zwemmen met deze sporten!
Verandering van spijs doet eten. En dat geldt ook voor sporten en bewegen. Even een andere omgeving doet vaak wonderen en werkt erg stimulerend. Afwisseling kan een manier zijn om het leuk te houden. Zeker ook als je snel verveeld raakt. Voor mensen die dus denken dat zij het zwemmen…
Sport en mentale gezondheid: hoe jongeren het zelf zien
De mentale gezondheid van jongeren staat steeds vaker onder druk. Stress, prestatiedruk, sociale media, onzekerheden over de toekomst, het zijn allemaal factoren die zwaar kunnen wegen op jonge schouders. Tegelijkertijd groeit het besef dat sporten een positieve invloed heeft op het mentale welzijn. Maar hoe kijken jongeren daar zélf eigenlijk…
Bewegen met Parkinson: balans tussen veiligheid, plezier en uitdaging
Vandaag is het Wereld Parkinson Dag, een dag die extra aandacht vraagt voor deze ziekte. Maar Parkinson vergt onze voortdurende aandacht. Het aantal mensen dat hierdoor wordt getroffen, stijgt wereldwijd en de impact is zowel fysiek als mentaal groot. Als professional kun jij een essentiële rol spelen. Regelmatig en doelgericht…
Hier moet je op letten bij het sporten na een hersenschudding
Een hersenschudding betekent letterlijk dat de hersenen voor korte tijd door elkaar worden geschud. Meestal gebeurt dit door een klap of stoot tegen het hoofd. De meeste sport-gerelateerde hersenschuddingen zijn licht en veel sporters zijn binnen 10 dagen weer hersteld, een aantal heeft een langere hersteltijd nodig. Belangrijk is wel…
Bewegen tijdens Ramadan: waar moet je op letten?
Op 28 februari is de Ramadan gestart, een periode waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten en drinken. Het is voor hen een maand van bezinning en een tijd waarin extra uiting wordt gegeven aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Als je wil sporten is eten en drinken natuurlijk…
In beweging tegen obesitas met ‘Sporthelden op School’ én zwembaden
Op 4 maart 2025 staat de wereld stil bij een van de grootste (gezondheids)uitdagingen van onze tijd: obesitas. Maar één dag is niet genoeg. De cijfers stijgen wereldwijd in een alarmerend tempo en de impact is enorm. Niet alleen op de gezondheid van miljoenen mensen, maar ook op de samenleving als geheel. Van steeds…