Lekker in je vel op je werk? Gelukkig maar…

‘Gelukkig zijn’ is iets ongrijpbaars. Wanneer ben je het, hoe word je het en -nog belangrijker- hoe blijf je het? Inmiddels is wel duidelijk dat het belang van geluk niet ophoudt als je een voet op de werkvloer zet. Sterker nog, geluk is juist van groot belang op het werk. Medewerkers functioneren op hun best als ze écht lekker in hun vel zitten. Als zij zelf de controle over zaken hebben, iets kunnen bereiken en kunnen bijdragen aan een hoger doel. Actief werken aan het geluk van medewerkers is daarom van groot belang. Maar hoe?

‘Gelukkige’ omgeving

Individueel geluk kun je niet altijd sturen, maar je kunt binnen je organisatie wel werken aan een omgeving die geluk kan bevorderen. Dat blijkt ook uit Het Grote Geluksonderzoek van KU Leuven onder leiding van prof. dr. Patrick Luyten. In dit onderzoek wordt het effect van positieve interventies, gebaseerd op het werk van Leo Bormans, op geluk onderzocht in verschillende settings. En wat blijkt? Sommige positieve interventies zoals het belang van teamwork en gevoelens van autonomie kunnen het geluksgevoel inderdaad bevorderen. Maar ook het feit dat je fouten mag maken en kansen krijgt om te groeien helpt enorm.

Lees ook: Hoe gekker, hoe beter? Nee, en geluk dwing je ook niet af…

Gewaardeerd en gerespecteerd

Ook Henk-Peter Dijkema en Wim Oolbekkink verdiepten zich in het fenomeen geluk en werk en vroegen zich af: hoe kun je als manager leidinggeven aan geluk en het geluk van je medewerkers laten groeien? Zij zijn van mening dat je werkgeluk grotendeels zelf kunt creëren, mits je in een omgeving werkt waarin je wordt gewaardeerd en gerespecteerd. Met namen ook leidinggevenden zijn daarom van grote invloed op het werkgeluk van hun medewerkers. Zij moeten richting geven en hebben een voorbeeldfunctie. Maar zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor het geluk van hun collega’s, ook voor hun eigen werkgeluk.

Leidinggeven aan geluk

Wil je meer weten over het geluk op de werkvloer en wat je als leidinggevende daarin kan betekenen? Dijkema en Oolbekkink vertellen je er meer over in hun boek ‘Leidinggeven in geluk’. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden bespreekt dit boek welke factoren van invloed zijn op het verhogen van werkplezier en voldoening. Het bevat tips en praktische instrumenten die direct toepasbaar zijn. Inspirerend boek voor managers die meer willen weten over geluk op de werkvloer en zich verantwoordelijk voelen voor het welbevinden van hun medewerkers.
Recreatie Vakbeurs