Ouderen moeten meer bewegen: zwemmen is gezond!

Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Maar liefst 2 op de 3 ouderen (55+) voldoen niet aan de zogenaamde ‘fitnorm’*. Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten. Daarnaast voldoet 1 op de 4 ouderen niet aan de beweegnorm**: zij besteden minder dan 2 uur per week aan bijvoorbeeld tuinieren, boodschappen doen of een stukje wandelen. 4% van de ouderen is zelfs minder dan een half uur per week in beweging. Dat terwijl bewegen en sport op latere leeftijd zorgen voor een betere lichamelijke en fysieke gesteldheid.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Sociale contacten

Het Nationaal Ouderenfonds onderkent het belang van bewegen voor ouderen en zet zich dan ook in voor het aanpassen van sporten om het zo toegankelijk te houden voor ouderen. “Door het aanpassen van sporten, kunnen ouderen blijven bewegen en doen ze sociale contacten op”, zegt Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds. Want uit het onderzoek blijkt ook dat beweging invloed heeft op de geestelijke gesteldheid van ouderen. Ouderen die nog sporten geven een hoger cijfer voor hun eigen geluk dan de ouderen die gestopt zijn met sporten. Zo’n 55% van de sportende ouderen ziet hun medesporters dan ook als belangrijke sociale contacten.

>> Lees ook: ‘Zwemmen als medicijn tegen de rollator’

De haak…

We hebben al vaker geschreven over mooie initiatieven van zwembaden om het zwemmen onder ouderen te stimuleren. Neem bijvoorbeeld ‘Gewoon’ een uurtje zwemmen wordt heel bijzonder’ en ‘Fifty fitters’ socialisen in het zwembad’. Dit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds benadrukt maar weer eens hoe groot het belang hiervan is. Zwemmen is daarbij ook een zeer geschikte sport voor ouderen. Het helpt om mobiel te blijven, houdt de bloeddruk laag en versterkt de spieren en gewrichten. In vergelijking met andere sporten kunnen met zwemmen alle spieren getraind worden en is er een kleinere kans op blessures.Toch is zwemmen onder ouderen niet altijd even populair zo bleek uit uit onderzoek van TV Max enige tijd geleden. Het lijkt dat dit vooral ook komt door nare ervaringen uit het verleden. In de tijd dat de senioren van nu zwemles kregen of gingen schoolzwemmen, ging het er natuurlijk wel iets anders aan toe dan nu. Elke senior kent nog de ‘badmeester met de haak’…

>> Kijk hier voor meer cijfers over ouderen en bewegen

Over de streep

Zo’n 20% van de ouderen zwemt het merendeel voor hun plezier (69%), maar ook een groep doet dit om fitter te worden (40%). Er valt dus nog wel wat te winnen… Nog genoeg ouderen die we over de streep moeten trekken. En dat moet toch niet zo moeilijk zijn. Zwemmen is leuk, gezellig en goed voor lichaam en geest. Waar wacht men nog op…?

* Fitnorm: Tenminste drie keer per week gedurende minimaal 20 minuten zwaar intensieve activiteit waarbij de hartslag en ademhaling versnelt.
** Beweegnorm voor ouderen: Een half uur minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit (tussen de 3 en 5 MET) op tenminste vijf dagen van de week. Matig intensief betekent voor 55-plussers bijvoorbeeld wandelen of boodschappen doen.


advertentie

E.B.T.C.