Ontdek het perfecte tijdstip om te zwemmen en haal meer uit jouw sessies

Als enthousiaste zwemmer wil je ongetwijfeld het beste uit je trainingssessies halen. Maar wist je dat er een geheim wapen is dat je kan helpen om je sessies te optimaliseren? Het antwoord ligt in de mysterieuze wereld van je biologische klok. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het tijdstip waarop je zwemt een aanzienlijke impact kan hebben op je prestaties in het water. Door jouw biologische klok in jouw voordeel te laten werken, optimaliseer je je zwemtrainingen. Zo kun je door simpelweg naar de klok te kijken jouw techniek en conditie verbeteren én je plezier vergroten.

‘Flow’

We kennen allemaal wel die momenten op de dag waarop alles lijkt samen te vallen. Je voelt je fris, vol energie en helemaal klaar om de wereld aan te kunnen. Dit zijn de ogenblikken waarop je in de ‘flow’ bent, of het nu is terwijl je aan het werk bent, geniet van je favoriete hobby of in het water ligt. Het interessante is dat deze momenten niet voor iedereen op hetzelfde tijdstip vallen. Eerder onderzoek wees al uit dat Olympische atleten hun piekprestaties bereiken om precies 12 minuten over 5 in de middag. Maar hiermee is niet gezegd dat dit ook hét optimale moment is voor iedere gepassioneerde zwemmer. Jouw biologische klok kan een geheel eigen schema volgen. Door te experimenteren met trainen op het tijdstip dat het beste aansluit bij jouw biologische klok, kun je zo uiteindelijk jouw zwemprestaties optimaliseren.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Je biologische klok en zwemmen

Ons lichaam is uitgerust met een interne klok die bepaalt wanneer we op ons scherpst zijn. Deze biologische klok is een ingenieus mechanisme in ons lichaam dat onze slaap-waakcyclus, eetlust, energieniveaus en aanpassing aan dag en nacht regelt. Bovendien heeft het invloed op het ideale moment om te sporten. Over het algemeen presteren de meeste mensen het best in de late namiddag en vroege avond, wanneer hun lichaamstemperatuur het hoogst is. Op dat moment zijn de spieren ook warmer en minder vatbaar voor blessures. Toch zijn er evengoed mensen die van nature vroege vogels zijn en hun piekprestaties juist ’s ochtends bereiken. Het begrijpen van je biologische klok kan je dus helpen te bepalen wanneer je op je best bent, ook als het om sporten en bewegen gaat. Het kan daarmee leiden tot meer plezier in je training en betere resultaten. Wanneer je jouw trainingsschema aanpast aan je optimale prestatietijd kan je je techniek nog meer verbeteren en je uithoudingsvermogen vergroten.

Lees ook: Miracle Morning at the pool

Probeer en leer

Natuurlijk is niemand hetzelfde, we zijn allemaal anders. En wat voor olympische zwemmers werkt, hoeft zeker niet te werken voor jou als amateur. Maar het kan zeker geen kwaad om je meer te verdiepen in je biologische klok. Experimenteer daarom met verschillende zwemtijden en observeer wanneer je je het best voelt in het water. Door vervolgens rekening te houden met je optimale zwemtijd, je biologische klok, kun je je zwemprestaties gaan optimaliseren. Natuurlijk is het doel uiteindelijk om ongeacht het tijdstip van de dag plezier te beleven aan zwemmen. Ontdek daarom wat voor jou het beste werkt en optimaliseer daarmee je training en je zwemplezier!