Ina Alblas: ‘Het is hier altijd gezellig en de sfeer is gemoedelijk’

Het buitenbad in Ruinen is een begrip in de wijde omgeving. Elke zomer wordt er volop genoten van het zwemmen in de openlucht door jong en oud. Het bad is in 2014 als stichting verder gegaan en wordt alweer bijna 10 jaar gerund door stichting Zwembad Ruinen, bestaande uit een grote groep vrijwilligers en betaalde krachten. Zij maken het niet alleen elk jaar mogelijk dat het zwembad weer een seizoen kan draaien, zij zorgen ook voor de aangename sfeer en maken dat bezoekers er graag komen. Eén van de drijvende krachten hierachter is Ina Alblas, al bijna een decennium zet zij zich met hart en ziel in voor dit buitenbad.

In de running

Vorig jaar was een zwarte bladzijde in het leven van Alblas. Nadat zij de diagnose kanker kreeg, stortte haar wereld in. Gelukkig sloegen de behandelingen goed aan, wel moest Alblas het rustiger aan doen en haar activiteiten beperken. Maar haar werk in het zwembad bleef zij doen. “Ik heb jaren gym- en dansles gegeven, dat werd nu echt te veel. Gelukkig kan ik nog wel werken in het zwembad en daarnaast heb ik ook nog een Bed & Breakfast. Het is allemaal goed te combineren, ik krijg er eigenlijk alleen maar energie van. Natuurlijk was het een hele zware tijd, maar die periode kan ik nu gelukkig achter mij laten en ben ik weer volop in de running.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Verduurzaamd

Het buitenbad in Ruinen is een belangrijke plek voor de bewoners van het dorp en de omgeving ervan. Toen in 2011 de gemeente besloot om het zwembad te sluiten, was dit voor de gemeenschap dan ook geen optie. Inmiddels wordt het bad alweer bijna een decennium gerund door een vaste groep van 145 vrijwilligers en 10 medewerkers die op de payrol staan. Alblas is beheerster en verzorgt ook de zwemlessen en aqua activiteiten. “Nog elke keer ga ik met heel veel plezier naar het zwembad. Het is zo fijn om te zien dan mensen van jong tot oud plezier beleven aan het water. En niet alleen de bezoekers, ook de vrijwilligers.” Sinds zij betrokken zijn, is het zwembad zelfs verduurzaamd en uitgebreid met een wellnessbad. De verduurzaming komt met het oog op de hoge gas- en energieprijzen nu goed uit. “Onze vaste lasten zijn daardoor een stuk minder.”

Lees ook: Plezier voor iedereen, een zomer lang

Wellnessbad

En ook het wellnessbad was een schot in de roos. Het bad mag alleen door 18-plussers worden gebruikt en vormt daarmee volgens Alblas een mooie aanvulling op het overige aanbod. “Het is een plek waar mensen rustig baantjes kunnen trekken en heerlijk kunnen relaxen en dat gaat niet samen met spelende kinderen, reden dat wij hebben gezegd dat we dit willen scheiden. Eromheen zijn ook relaxruimten met ligbedden en hangmatten die niet toegankelijk zijn voor gezinnen met jonge kinderen. Zo blijft ons zwembad leuk voor bezoekers die willen ontspannen en voor diegene die juist willen ravotten.” Inmiddels weet iedereen het en Alblas hoeft dan eigenlijk ook nooit veel moeite te doen om kinderen te weren. “Het is een groot voordeel dat ik zo’n beetje de hele gemeenschap ken, ik iemand gym-, dansles of zwemles gegeven. Soms moet ik toeristen erop wijzen, maar ook dat gaat altijd in goede harmonie. We hebben eigenlijk nooit problemen met bezoekers en daar ben ik enorm blij om.”

Lees het gehele interview met Ina Alblas in ZwembadBranche #91


advertentie

Pomaz