De vooruitzichten voor dit weekend zijn heel goed. Het wordt zonnig met zomerse temperaturen en wie weet hebben wij dit ook met het Hemelvaartsweekend. Heerlijk naar buiten dus en vitamine D opdoen. En natuurlijk ook vooral lekker zwemmen. Jong en oud kan zich weer vermaken in de buitenbaden of op andere zwemplekken in de buitenlucht. Maar nu we in grote getale weer buiten gaan zwemmen, waar moeten we dan ook alweer op letten? Tip 1: wees extra alert als toezichtouder!
1. Wees extra alert als toezichtouder
Natuurlijk is het altijd fijn als een kind het zwemdiploma behaalt, het is alleen geen garantie dat iemand dan de rest van zijn of haar leven voldoende zwemveilig zal zijn. Na hun diploma moeten kinderen blijven zwemmen om zwemvaardig te blijven. Maar door de sluitingen van de zwembaden de afgelopen twee jaar vanwege corona was dat lastig. Daarnaast was er ook door deze maatregelen een aantal perioden geen zwemles, waardoor veel kinderen nu nog geen zwemdiploma hebben. Dit alles heeft gevolgen voor de zwemvaardigheid van kinderen en betekent dus dat je als ouder of begeleider waar je ook gaat zwemmen extra alert moet zijn. Kijk hier voor meer tips.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
2. Heel goed insmeren
Smeer je in! Smeren met zonnebrandcrème is nu al écht een must. Gebruik voor kinderen minstens een beschermingsfactor van 30 en smeer een half uur van te voren in zodat het goed kan intrekken. Herhaal het smeren iedere 2 uur, of vaker na het zwemmen of het afdrogen. Smeer ook als het bewolkt is, de wolken houden de schadelijke uv-stralen niet volledig tegen en verbranden kan dan dus nog steeds. Zwem niet in gewone kleding, maar kies dan voor UV werende zwemkleding. Een droog wit T-shirt biedt een bescherming van SPF 15, als het nat wordt houdt het nog minder uv-straling tegen. En vergeet vooral de ogen niet, bescherm deze met een goede zonnebril. Kijk hier voor voor meer informatie over smeren, kleren en weren.
3. Let op met zwembandjes
Het dragen van zwembandjes is fijn als kinderen nog niet kunne zwemmen, maar het biedt géén garantie voor de veiligheid. Ook mét zwembandjes om kunnen ongelukken ontstaan. Zo kan een kind met bandjes voorovervallen en wanneer dit gebeurt en het gezicht in het water komt, is het moeilijk om zelfstandig weer overeind te komen. Dit geldt vooral voor ondiep water waar kinderen kunnen staan. De bandjes werken dan juist tegen, het is voor kinderen in die situatie lastig om de voeten weer onder het lichaam te brengen, op de bodem te plaatsen en op die manier weer te gaan staan. Kijk hier voor meer informatie over zwemmen met bandjes.
4. Voorzichtig in open water
Als je gaat zwemmen in open water controleer dan de temperatuur van het water en of het niet te koud is. Op de website van rijkswaterstaat kun je van diverse zwemplekken in open water de watertemperatuur zien. Als je niet bent getraind begin dan niet gelijk met afstanden zwemmen en bouw het langzaam op naar zwemmen in de ondiepe gedeeltes of dichter bij de kant. Als de temperatuur toeneemt, kun je verder het water in. En ga nooit alleen het water in. Houd ook de vlaggen van de Reddingsbrigade in de gaten. Deze worden door lifeguards, naar de actuele situatie, gehesen om baders, zwemmers, watersporters en overige recreanten te informeren over en te waarschuwen voor de risico’s voor open water (zee- en binnenwater). Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van de vlaggen en hier voor tips voor buitenwaterzwemmen.