Lekker buiten zwemmen? Smeer je heel goed in!

Vooral een kinderhuid is extra kwetsbaar voor UV-straling van de zon. Dus bescherm jezelf en je kinderen goed tegen zonverbranding. Vooral nu er zoveel zonnige zomerse dagen zijn! Hoe? Door veel te smeren en de zon te weren bij sterke zonkracht. 

Gevaren zonnestralen

Uv-stralen beschadigen je huid waardoor de kans op huidkanker wordt vergroot. De huid van kinderen is ook nog eens extra kwetsbaar. Net als bij volwassenen vernieuwt de huid zich voortdurend, alleen een kinderhuid moet daarnaast ook nog groeien. De celdeling bij kinderen gaat daarom sneller en hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om de (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan ‘littekens’ en hoe meer ‘littekens’, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd. Bescherming is daarom van groot belang. Voor jong én oud. En dan gaat het niet alleen om het gebruik van zonnebrand. Ook moet je letten op kleding en is het verstandig om de zon ook eens te weren.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Smeren

Om verbranding te voorkomen smeren we kinderen, als het goed is, massaal in met zonnebrandcrème. Elke 2 uur smeren is echt een must.  Anders is je kind niet optimaal beschermd tegen de zon. Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen moet je wel opnieuw smeren. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby’s uit de zon. Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor omlaag gaat als je te dun smeert. Smeer dus dik. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie. Gebruik 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug , 2 voor benen en voeten.

Lees ook: Zonnebrandcrème en water: hoe zit het met de hygiëne in de buitenbaden?

Kleren

Je kind goed beschermen tegen de zon, gaat verder dan alleen insmeren. Een hoedje of pet en UV-werende kleren zijn een extra bescherming. Daarbij vinden baby’s en kinderen insmeren niet altijd het leukste wat er is, terwijl juist hun huid extra kwetsbaar is. Kleding is de ideale extra bescherming. Sommige kleding laat nog UV-straling door. Als je zeker wilt zijn van bescherming tegen de zon, kies dan voor UV-werende kleding. Voordelen van UV-werende kleding :

  1. Beschermt in vergelijking met zonnebrandcrème met minimaal factor 50, ook als de kleding nat wordt.
  2. Het droogt snel en is ademend.
  3. Je kunt het makkelijk uitspoelen, dat is bij katoenen shirtjes lastiger.

Een hoedje of een petje zorgt voor goede bescherming voor gezicht, hoofd, nek en oren. Je kunt je kind ook beschermen met gewone kleding of bijvoorbeeld met een omslagdoek. Let hierbij wel op het materiaal: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer UV-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het nog minder UV-straling tegen. 

Weren

De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling van de zon die zorgt dat de huid verbrandt, sneller veroudert en huidkanker kan veroorzaken. De zonkracht is tussen 12 en 15 uur het hoogst. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan je denkt. Het is daarom goed om in die uren de schaduw op te zoeken, daar is de zonkracht minder hoog en het zorgt voor verkoeling.

  • Kies voor een schaduwplek om te eten of eet even binnen tussen 12 en 15 uur.
  • Bomen, parasols of bijvoorbeeld schaduwdoeken zijn perfect voor schaduw.  
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er dan wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt.
  • Toch kun je in de schaduw ook verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Je pakt dan namelijk veel indirecte straling mee (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). Niet alle parasols zijn gemaakt van UV-werend materiaal. Dus als je denkt fijn uit de zon te zitten, houd dan in de gaten wanneer voor het laatst gesmeerd is met zonnebrandcrème. 

Kijk voor nog meer tips op de site van KWF Zon, UV-straling en huidkanker


advertentie

Aquatickets