Kinderen met zwembandjes niet altijd veilig in het water

Het gebruik van zwembandjes wordt door veel organisaties en personen aanbevolen. In reactie op de verdrinking van het meisje in de Amsterdamse Sloterplas op 9 juli 2017 worden nu gratis zwembandjes uitgedeeld om te zorgen dat kinderen veiliger zijn in het water. Echter het dragen van zwembandjes biedt natuurlijk géén garantie voor de veiligheid. Ook mét zwembandjes om kunnen ongelukken ontstaan. Maar zijn de ouders daar wel voldoende van op de hoogte? Deze column van Titeke Postma geeft aan wat de gevaren kunnen zijn van zwembandjes. Must read voor elke zwemouder!

Voorovervallen

Zo kan een kindje met bandjes gewoon voorovervallen. Wanneer een jong kind met zwembandjes voorovervalt en daarbij met het gezicht in het water komt, is het moeilijk om zelfstandig weer overeind te komen. Dit geldt vooral voor ondiep waar kinderen kunnen staan. Een tijdje geleden ging er nog een filmpje viraal over een jongetje dat met een bandje om voorviel en niet meer overeind kwam totdat iemand hem hielp. In plaats van verdrinking voorkomen, werken de bandjes dan juist tegen, het is voor kinderen in die situatie lastig om de voeten weer onder het lichaam te brengen, op de bodem te plaatsen en op die manier weer te gaan staan. In dieper water is dit anders, de zwembandjes zorgen er dan voor dat een kind verticaal in het water blijft hangen. Het gevaar van voorover vallen is dan minder groot.

> Lees ook: Let de zwemouder goed op? Een paar ‘must-do’s’ op rij!

Spelen in de zee of het meer

Wanneer je op vakantie gaat naar (buiten) water of een middagje gaat zwemmen in zee, een meer of een camping met een zwembad, kun je beslissen of je wel of geen zwembandjes gebruikt. De meningen zijn hierover sterk verdeeld. ‘Speel op zeker, bandjes aan’ is een veel gehoord advies. Maar door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft. En omvallen in de zee is zowel met als zonder bandjes een onplezierige ervaring, met name als je kind nog heel onzeker is. Het is verstandig om in dat geval hand in hand de zee in te gaan of je kind te laten spelen aan het begin van de vloedlijn. Wanneer je kind zichzelf wel vertrouwt en water heel leuk vindt, zal het vooral uitgedaagd worden door de golven. Gevaar wordt dan totaal niet gezien, daar is je kind veel te jong voor. Zorg er daarom altijd voor dat je in de buurt blijft en je kind in de gaten houdt.

Dit blog is een samenvatting van de paragraaf ‘Ga bewust met zwembandjes om’ uit het boek ‘Leren zwemmen is leuk! tips voor zwemlesouders en kinderen om samen te oefenen’, geschreven door Titeke Postma.

Het beheersen van de juiste zwemwaterkwaliteit