Junk playground: ‘Kinderen kunnen hun hart ophalen’
Een oud bankstel, pallets, autobanden en spijkers. Het lijkt op het eerste gezicht niet op een speeltuin. Toch is dit precies de plek waar pedagoog Martin van Rooijen graag wil dat kinderen komen. Na vele voorbeelden hiervan in Engeland en Scandinavië is in Nederland nu ook de eerste junk playground,…
Samen werken aan een veilige en plezierige omgeving
Enige tijd geleden lanceerde NOC*NSF de campagne ‘Neem je sportiviteit mee naar je sport’ waarmee zij zich richtte op het bevorderen van respectvol gedrag langs de sportvelden. Daarbij werd benadrukt dat ouders hun dagelijkse frustraties, zoals werkstress, vooral niet moeten meenemen naar de sportweekenden. Met als doel kinderen in een…
12 dingen die je als ouder echt niet moet zeggen…
Famme vroeg aan een aantal ervaren kleuterjuffen of er dingen zijn, waar je als ouder echt niet mee moet aankomen bij de kleuterjuf of meester van je kind. Wat kan je eigenlijk (echt) niet zeggen. Zij kwamen spontaan met iets op de proppen. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor alle collega’s. Wij vroegen…
Is het voor een cijfer?
In de zomervakantie heb ik het boekje ‘Is het voor een cijfer?’ van Johannes Visser gelezen. De tagline is ‘hoe jongeren meer kunnen leren zonder stress’. Het spreekt mij aan omdat ik merk dat ik aan het veranderen ben. Waar ik altijd lekker ging op structuur, systeem, doelstellingen, beoordelen en volgens mijn kinderen in…
Geen extra btw op de zwemles
De sportsector slaat alarm: de plannen om een btw-verhoging van 9% naar 21% door te voeren op sportbeoefening is desastreus voor de vitaliteit van Nederland. En ook voor de zwemveiligheid. Wanneer de prijzen van sportscholen, zwembaden en zwemscholen flink zullen stijgen kan dit resulteren in 500.000 tot 650.000 minder sportende…
Zwemmen in de vakantie? Hier moet elke zwemouder op letten!
Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Welk kind geniet nu niet van spelen in het water? Maar als ouders moet je wel altijd alert zijn omdat kinderen nog onvoldoende kunnen zwemmen of toch nog niet zwemvaardig genoeg zijn voor de situatie waarin zij verkeren. Waar moeten ouders dus vooral…
Veilig in het water: waar moet je als ouder op letten?
Elk kind kan kan heel veel plezier beleven aan water. En als een kind nog niet kan zwemmen, zijn er hulpmiddelen waardoor een kind toch lekker kan wennen en blijft drijven. Maar let op: het is geen reddingsmiddel en nooit een vervanging voor het ouderlijk toezicht. Altijd in de buurt…
Hoe voorkom je schaamtegevoelens bij kinderen?
Als zweminstructeur werk je dagelijks met kinderen die nieuwe vaardigheden leren en dus ook regelmatig fouten maken. Natuurlijk mag dat, maar hoe ga je daarmee om? Waarschijnlijk ben jij je er niet van bewust, maar het kan zijn dat jouw reactie schaamtegevoelens oproepen. En is dat dan nog wel effectief?…
Goede administratieve hygiëne: zo doe je dat
Het leerlingvolgsysteem is wat mij betreft een essentieel onderdeel van het contact met ouders. Voorwaarde is dan wel dat je het efficiënt invult. Als het goed wordt bijgehouden, haal je er als docent veel informatie uit voor de lessen. Maar is het ook erg nuttig voor een teamleider die ouders…
Kind wil niet meer naar zwemles: wat nu?
Leren zwemmen is niet voor alle kinderen een feestje. Sommige vinden het in het begin heel spannend, maar raken dan gewend en beleven er plezier aan. Bij sommigen wil dat maar niet lukken en blijft het een struggle voor zowel het kind, als de ouder en de zweminstructeur. Stoppen voordat…