‘Mijn kind mankeert niks’
Een vader wil tijdens de les heel graag even met mij praten over de voortgang van zijn zoontje, die nogal tegenzit volgens hem. We bespreken de onderdelen waar zijn zoon moeite mee heeft. Ik stel vragen, probeer goed te luisteren en vooral te ‘verstaan’ wat papa echt bedoelt te zeggen….
De ijzeren driehoek: samen werken aan een ijzersterke relatie
Eén van mijn favoriete podcasts is die van Steven Pont. Hij is ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut en weet dus heel veel over de ontwikkeling van kinderen. Onlangs besprak hij de samenwerking tussen ouders en leraren in relatie tot het lerend vermogen van het kind. Hij noemt het ‘de ijzeren driehoek’ en ik gebruik deze driehoek ook…
Nationale Social Media Onderzoek 2025: groeiende behoefte aan balans en verantwoord gebruik
Zoals altijd onthult het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek 2025 van Newcom interessante trends en cijfers over het gebruik van social media in Nederland. Waar staan we nu en wat kunnen we voor 2025 verwachten? Van de opkomst van LinkedIn tot de daling van X en BeReal, het onderzoek onthult…
Buitenspelen onder druk: wat betekent dat voor de motoriek van onze jeugd?
Onlangs las ik in de krant over de bevindingen van architecten Janna Bystrykh en Sanne van den Breemer. Zij onderzochten meer dan 250 speelplekken in Rotterdam en kwamen tot een schokkende conclusie: speelruimte in steden verdwijnt in een zorgwekkend tempo. Terwijl juist deze plekken essentieel zijn voor kinderen én voor…
De gevaren van overschatte zwemvaardigheden en het belang van risicoherkenning
Het behalen van een zwemdiploma wordt door ouders vaak gezien als het definitieve bewijs dat een kind veilig is in het water. Maar Kristine De Martelaer benadrukt dat dit een misverstand is. Kinderen kunnen dan technisch zwemmen, maar veel ouders realiseren zich onvoldoende dat dit niet automatisch betekent dat hun kind…
Wat we kunnen leren van de skischool
Ik ben gezegend met drie kinderen die skileraar zijn en dat ik jaarlijks een bezoek aan hen mag brengen op hun werkplek. Telkens valt me dan op met welke gedrevenheid het skischoolteam werkt om hun doelen te bereiken. Ik zie tevreden ouders met blije kinderen die aan iedereen vertellen hoe…
Junk playground: ‘Kinderen kunnen hun hart ophalen’
Een oud bankstel, pallets, autobanden en spijkers. Het lijkt op het eerste gezicht niet op een speeltuin. Toch is dit precies de plek waar pedagoog Martin van Rooijen graag wil dat kinderen komen. Na vele voorbeelden hiervan in Engeland en Scandinavië is in Nederland nu ook de eerste junk playground,…
Samen werken aan een veilige en plezierige omgeving
Enige tijd geleden lanceerde NOC*NSF de campagne ‘Neem je sportiviteit mee naar je sport’ waarmee zij zich richtte op het bevorderen van respectvol gedrag langs de sportvelden. Daarbij werd benadrukt dat ouders hun dagelijkse frustraties, zoals werkstress, vooral niet moeten meenemen naar de sportweekenden. Met als doel kinderen in een…
12 dingen die je als ouder echt niet moet zeggen…
Famme vroeg aan een aantal ervaren kleuterjuffen of er dingen zijn, waar je als ouder echt niet mee moet aankomen bij de kleuterjuf of meester van je kind. Wat kan je eigenlijk (echt) niet zeggen. Zij kwamen spontaan met iets op de proppen. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor alle collega’s. Wij vroegen…
Is het voor een cijfer?
In de zomervakantie heb ik het boekje ‘Is het voor een cijfer?’ van Johannes Visser gelezen. De tagline is ‘hoe jongeren meer kunnen leren zonder stress’. Het spreekt mij aan omdat ik merk dat ik aan het veranderen ben. Waar ik altijd lekker ging op structuur, systeem, doelstellingen, beoordelen en volgens mijn kinderen in…