‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’

Het wordt de komende week zomers warm en dus neemt de drukte in en om water ook weer toe. Maar een dagje aan het strand, een zwemtocht in een meer of een frisse duik in een rivier is niet hetzelfde als een duik in het zwembad. Het is niet zonder gevaren en dus reden voor een aantal betrokken partijen om op te roepen tot voorzichtigheid. Ervaring leert namelijk dat mensen op dit soort dagen de risico’s van zwemmen in open water onderschatten. Met een zwemveiligheidscampagne met als slogan ‘Wie checkt jou? – Veilig in en uit het water’ wil men bewustwording creëren bij zwemmers in open water en hen ertoe aanzetten hun gedrag aan te passen.

Gedrag en risicobewustzijn

Nederland kent een rijke water- en zwemcultuur en activiteiten in en om het water vormen een onlosmakelijk onderdeel van ons leven, zeker in het zomerseizoen. Maar als gevolg van bijvoorbeeld onverwachte stroming, temperatuurverschillen en/of een overschatting van de eigen zwemvaardigheid kúnnen zwemmers in open water (in zee maar ook in meren of plassen) in de problemen komen. Het gedrag en risicobewustzijn van zwemmers heeft de grootste invloed op het ontstaan én voorkomen van problemen en ‘Veilig in en uit het water’ maakt mensen bewust van de risico’s van zwemmen in open water. Het laat zien wat mensen zelf kunnen doen om hun veiligheid in het water te vergroten zodat er minder mensen in open water in de problemen raken en ze veilig in én uit het water komen. Met deze campagne wil men zwemmers ertoe aanzetten even te ‘checken’ onder welke omstandigheden zij het water in gaan en wie er mogelijk even een oogje op hen houdt. Daarbij worden handelingsperspectieven geboden en worden tips gegeven wat te doen als je zelf of een ander toch in de problemen komt.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook Zorgen om zwemveiligheid kinderen: ‘let heel goed op kinderen in en rondom open water’

Wat moet je zelf doen en kan je doen voor een ander?

Komt iemand in het water in de problemen?

  • Roep om hulp, bel 112 of alarmeer een lifeguard
  • Gooi iets dat blijft drijven
  • Of steek iets uit dat kan worden vastgepakt
  • ‘Coach’ iemand naar de kant
  • Blijf naar de persoon in het water kijken, zodat je weet waar hij of zij is
  • Spring nooit zelf in het water. Dan kun je zelf ook in de problemen raken.

Kom je zélf in het water in de problemen?

  • Raak niet in paniek
  • Ga op je rug drijven of gebruik iets dat je helpt drijven, zoals een voetbal
  • Roep of zwaai om hulp

Kijk voor meer informatie over de campagne ‘Wie checkt jou?’ op www.veiliginenuithetwater.nl

Deze campagne is tot stand gekomen in samenwerking met diverse partijen zoals Rijkswaterstaat, Reddingsbrigade Nederland, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), Leisurelands, Europarcs, Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ), gemeente Den Haag, omgevingsdiensten, provincies, locatiebeheerders en andere gemeenten.