15 oktober ZwembadBranche Dag

Dit is waarom je blij mag zijn als slapen één van je kernkwaliteiten is!

Het is vandaag de ‘Internationale Dag van de Slaap’. Op deze dag staan slapen en zaken die met slapen te maken hebben, zoals gezondheid, centraal. Voor velen klinkt slapen als iets vanzelfsprekends en misschien ook wel onbelangrijk. Wat valt daar nu over te zeggen, iedereen slaapt toch? Maar een goede nachtrus is cruciaal en slaaptekort heeft een nadelig effect op ons dagelijks leven en dus ook op ons werk. Het ondermijnt precies de vaardigheden die je als professional elke dag nodig hebt om optimaal te presteren.

‘Ben je een goede slaper?’

Het is niet een gebruikelijke vraag aan je collega’s of tijdens een beoordelingsgesprek: ‘Ben je een goede slaper?’ Toch is het wel een hele relevante vraag. Het vermogen om te focussen op resultaat, om de zaken van verschillende kanten te kunnen bekijken en om steun te kunnen bieden aan collega’s vraagt aandacht, concentratie, inzicht, creativiteit en een goed geheugen. En laten dit nou allemaal zaken zijn die juist gedijen bij een goede nachtrust. Te weinig nachtrust betekent dus niet alleen dat je dag even wat langer duurt dan je zou willen, op den duur heeft het ook echt een negatieve invloed op je prestaties.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Schijnproductiviteit

Het slapen wordt door veel werkgevers en -nemers nog te veel onderschat. Vaak wordt gedacht dat het goed is om nog even door te werken, om die shift maar even over te nemen, toch nog even de les voor morgen door te nemen, nog even een paar mailtjes klaar te zetten. Het laat zien dat je betrokken en loyaal bent. Niets is minder waar! Eigenlijk zou je dit als leidinggevende dus ook helemaal niet moeten accepteren en zeker niet stimuleren. De extra uren die je werkt, gaan ten koste van je slaap of van het vermogen om goed te kunnen slapen. En dus levert dit ‘extra werk’ een schijnproductiviteit op. Slapen is namelijk noodzakelijk om het lichaam en de geest te laten herstellen en tot rust te laten komen. Het geeft nieuwe energie en die komt zeker weer goed van pas tijdens het werk.

En voor wie toch even een dipje heeft, lees ook: Koffie, koffie, lekker bakje koffie!

Tips

Kwaliteit gaat dus boven kwantiteit. En om meer rust te creëren hierbij een paar tips.

  1. Spreek vaste tijden af waarop medewerkers niet bereikbaar mogen zijn.
  2. Zorg dat e-mail buiten werktijden niet wordt doorgestuurd naar de telefoon van medewerkers.
  3. Stel een e-mailvrije vakantie verplicht.
  4. Promoot smartphone vrije avonduren.
  5. Faciliteer een middagdutje. Serieus? Ja! En weet je waarom? Tijdens deze slaap wordt het kortetermijngeheugen gewist en zodoende ontstaat ruimte om nieuwe informatie op te slaan. Een powernap van 20 minuten doet al wonderen.

En mocht je denken dat dit laatste heel revolutionair is? Dan heb je het toch mis: Einstein, Napoleon en Churchil waren je al voor, zij deden alledrie aan een powernap. Leonardo da Vinci sliep zelfs om de 4 uur. Maar misschien is dat nou weer niet zo’n goed idee…


advertentie