Koffie, koffie: lekker bakje koffie!

Ik moet eerlijk iets bekennen. Misschien herken je het wel. Mijn dag is niet goed begonnen zonder een kop koffie. En dan natuurlijk het liefst lekkere koffie, maar een andere ‘kop cafeine’ is ook goed. In het zwembad wordt ook nog vaak even nagezeten voor een kop koffie na een work out. Is dit verkeerd? Koffie staat door de cafeine nou niet direct bekend als gezond, maar heel ongezond is het ook niet. Vooral ook voor sporters heeft het drinken van koffie zeker ook voordelen.

Voordelen koffie en sporten

Minder pijn
Het drinken van koffie levert tot maar liefst een derde meer uithoudingsvermogen en kracht. En men is minder snel vermoeid. Doordat cafeïne de aanmaak van adrenaline stimuleert wordt de energieaanmaak verhoogd en tevens verbetert het de bloedstroom van het hart en naar de spieren. Waardoor je dus meer kunt bereiken. Daarnaast heeft het invloed op de pijnbeleving. Cafeine manipuleert de neurotransmitters, waardoor iemand minder snel pijn ervaart. Best prettig om net dat beetje extra uit een work out te halen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Beter herstel
Maar het is niet alleen gunstig tijdens de work out, ook erna. Onderzoek waarbij sporters tot uitputting doorgingen toonde aan dat de groep die cafeïne binnenkreeg naast een portie koolhydraten, 66% hogere glycogeen waarden in hun spieren hadden dan de testgroep zonder cafeïne. Door deze verhoogde aanmaak van glycogeen wordt het spierherstel bevorderd en is het lichaam sneller en beter klaar klaar voor de volgende training.

Afvallen
Studie wijst uit dat wanneer voor een work out cafeïne wordt gedronken, er na de workout 15% meer calorieën worden verbrand. Tevens zorgt koffie voor een snellere stofwisseling waardoor ook in rusttoestand meer calorieën worden verbrand. Daarnaast geeft het drinken van een kop koffie tijdens of na de maaltijd een minder hongerig gevoel. Maar de meningen zijn verdeeld, zo vindt het Voedingscentrum dat hiervoor nog onvoldoende bewijs is.

Maar pas op!

Hoge bloedruk
Door cafeine stijgt de bloedruk, dit heeft een gunstig effect. Maar door het sporten stijgt ook de bloeddruk. Als iemand dus al een hoge bloeddruk heeft, moet je hier echt mee oppassen. Koffie, hoge bloedruk en inspanning is een slechte combinatie.

Slaapproblemen
Zoals bekend houdt koffie je wakker. Leuk als je nog wat moet doen, minder leuk als je wilt slapen. En zeker als je wilt slapen om te herstellen van een zwemtraining of de volgende dag een sportprestatie wilt leveren. Koffie drinken voor het slapengaan is geen aanrader.

Snaaien (lees: aankomen)
En natuurlijk drinken we niet graag ‘alleen maar’ koffie. Hierbij hoort iets lekkers. Even de laatste les afsluit met koffie & … of er is iemand jarig en dus koffie & … Funest! En -even voor de duidelijkheid- we hebben het steeds over koffie. Niet over cappuccino, latte macchiato, caramel macchiato en uiteraard zonder melk & suiker…


advertentie