Lees- en luistertips om heel veel inspiratie op te doen

De meeste mensen doen een stapje terug tijdens de vakantie om even op adem te komen. Vaak ook om even datgene te doen waar het in de hectiek van alledag niet van komt. Lezen staat vaak ook op het lijstje. Vooral omdat dit voor veel mensen één van de eerste dingen is die in de drukte vaak komt te vervallen. Dus heb jij nog inspiratie nodig en kun je wel wat tips gebruiken? Bij deze! En voor diegene die liever luisteren hebben we ook een paar tips voor podcasts. En natuurlijk als jij nog andere tips hebt? Laat het ons weten!

Boeken

‘Wat moet ik toch met Gerard?’ | Wim Geerts

‘Wat moet ik toch met Gerard?’ van Wim Geerts biedt managers een verfrissende kijk op leiderschap en samenwerking. Door het verhaal van de hoofdpersonages, met name Gerard, worden belangrijke lessen over teamdynamiek en het omgaan met diversiteit subtiel overgebracht. Op een humoristische en meeslepende manier worden de uitdagingen en complexiteiten van het managen van een team weergegeven. Het boek stimuleert managers om open te staan voor verschillende perspectieven en te waarderen wat ieder individu bijdraagt aan het team. Met zijn levendige schrijfstijl en pakkende dialogen biedt het een aangename leeservaring, terwijl het tegelijkertijd waardevolle inzichten biedt voor leiderschap in de praktijk.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



De terugkeer van het lesgeven | Gert Biesta

Met een scherp inzicht en heldere argumenten betoogt Biesta dat we ons moeten richten op de essentie van het onderwijzen: het inspireren van leerlingen en hen helpen zichzelf te ontwikkelen. Zijn pleidooi voor meer ruimte voor vakmanschap en pedagogische verantwoordelijkheid in het onderwijs is overtuigend en actueel. Biesta weet complexe educatieve kwesties toegankelijk te maken zonder te vervallen in simplistische oplossingen. Het is verfrissend en diepgaand en plaatst het onderwijs opnieuw in het middelpunt. Een inspirerend boek dat uitdaagt om kritisch na te denken over de toekomst van het onderwijs. En daarmee ook inspirerend voor iedereen die betrokken is bij het zwemonderwijs.

Hostmanship, de kunst mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn | Jan Gunnarsson

Auteur Jan Gunnarsson biedt met dit boek een diepgaand inzicht in het belang van het creëren van een gastvrije omgeving en het bieden van een uitmuntende klantbeleving. Het boek laat zien dat gastheerschap niet alleen van toepassing is op de horecabranche, maar op alle organisaties. Gunnarsson’s benadering is inspirerend en praktisch, met concrete strategieën en voorbeelden om direct toe te passen. Door de nadruk te leggen op empathie, luisteren en persoonlijke aandacht, biedt het waardevolle lessen voor het opbouwen van langdurige klantrelaties. Managers die hun organisatie willen transformeren door een cultuur van gastheerschap te cultiveren, zullen hier dan ook veel waardevolle inzichten uit halen.

Lees ook: ‘Socrates op Sneakers’: zo stel je voortaan de juiste vragen

Nooit meer de weg kwijt in je brein | Suzanne Weusten en Kees Kraaiijeveld

Met een vlotte schrijfstijl en boeiende voorbeelden nemen de auteurs je in dit boek mee op een ontdekkingsreis door het brein. Het biedt praktische inzichten en concrete technieken om ons geheugen te verbeteren en beter te navigeren door het leven. De benadering is wetenschappelijk onderbouwd en doorspekt met persoonlijke ervaringen, waardoor het boek zowel informatief als persoonlijk aanvoelt. Al met al is ‘Nooit meer de weg kwijt in je brein’ Een verhelderend boek dat de complexe werking van ons brein op een toegankelijke manier uitlegt en daarmee een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de werking van het brein en praktische tips zoekt om het geheugen te verbeteren.

Together is Better A Little Book of Inspiration | Simon Sinek

Wie inspriatie op wil doen voor een krachtige en inspirerende kijk op leiderschap en samenwerking, kan zijn of haar hart ophalen. Simon Sinek neemt de lezers mee op een reis vol betekenisvolle inzichten en verhalen die de waarde van samenwerking benadrukken. Met zijn heldere schrijfstijl en prachtige illustraties weet Sinek de essentie van effectief leiderschap over te brengen. Het boek moedigt managers aan om te streven naar een cultuur van vertrouwen, empathie en het creëren van een gemeenschappelijk doel. ‘Together is Better’ is een compacte bron van inspiratie en een herinnering aan de kracht van samenwerking in het bereiken van buitengewone resultaten.

Sturen op Autonomie | Adri van der Brand

Sturen op Autonomie’ is een baanbrekend boek dat managers een frisse kijk biedt op leiderschap en het stimuleren van autonomie in hun teams. Auteur Adri van der Brand daagt traditionele managementpraktijken uit en laat zien hoe het loslaten van controle en het geven van autonomie leidt tot meer betrokkenheid én betere resultaten. Het boek biedt praktische inzichten en handvatten om een omgeving te creëren waarin medewerkers hun talenten optimaal kunnen benutten en zich gemotiveerd voelen. Van der Brand presenteert overtuigende argumenten en onderbouwt zijn betoog met real-life voorbeelden en casestudies. Een bron van inspiratie dus voor managers die streven naar een cultuur van vertrouwen, groei en innovatie.

Lees ook: Ontslagvrije samenleving: ‘Kunnen we het even over werk hebben?’

Mag ik meneer Kristel even spreken? | Kristel Groeneboom

Dit boek vertelt het opmerkelijke verhaal vertelt van Kristel Groeneboom. Op inspirerende wijze neemt de auteur je mee op een reis door haar leven, waarin ze tegenslagen heeft overwonnen en obstakels heeft getrotseerd. Het boek laat zien hoe ze zichzelf heeft opgevoed en haar weg heeft gevonden naar succes, ondanks alle uitdagingen die ze heeft moeten doorstaan. Met haar eerlijke en openhartige schrijfstijl weet Groeneboom de lezers met haar verhaal te raken en in beweging te zetten. ‘Mag ik meneer Kristel even spreken’ is een krachtige herinnering aan de veerkracht van de menselijke geest en een aanmoediging voor iedereen die geconfronteerd wordt met moeilijkheden in het leven.

Prachtige wereld, waar ben je | Sally Rooney

Met haar kenmerkende scherpe en diepgaande schrijfstijl beschrijft Sally Rooney de complexiteit van menselijke relaties en de zoektocht naar betekenis in het leven verkent. Zij brengt haar personages tot leven en behandelt zo thema’s als liefde, vriendschap en de uitdagingen van de moderne tijd op een intelligente en genuanceerde manier. Met haar eerlijke en emotionele beschrijvingen van de innerlijke wereld van haar personages weet ze je steeds weer te raken, hun gedachten en twijfels maken dat je als lezer voortdurend wordt uitgedaagd om je eigen overtuigingen en emoties te onderzoeken. Het is darmee een een verbluffende roman die je hart grijpt en je geest betovert.

Podcasts


Nul18

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en journalist Martijn Bennis, allebei vaders, bespreken thema’s rond de ontwikkeling van kinderen en de rol van de ouders daarin.


No more boring learning (BrainBakery)

Jeanne & Jan-Peter winden zich elke week ergens over op en bespreken dit vanuit hun eigen ervaring met regelmatig een gast erbij. 

Drive

Drive is de podcast waar Mark Tuitert in gesprek gaat met gedreven atleten, ondernemers, artiesten en wetenschappers.

Helden, de podcast

In ‘Helden, de podcast’ is iedere week een (voormalig) topsporter te gast om over zijn/haar bronnen van inspiratie en motivatie te praten.

De Ben Tiggelaar Podcast

Ben Tiggelaar is expert in leiderschap, gedrag en verandering en interviewt in zijn podcast wetenschappers over persoonlijke en professionele groei. 

Met dank aan Claartje Driessen, Nicolette Smale en Titeke Postma.