23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Socrates op Sneakers’: zo stel je voortaan de juiste vragen

Beter communiceren en creatiever denken begint bij het stellen van de juiste vragen. Maar hoe doe je dat? In ‘Socrates op Sneakers’ van Elke Wiss ontdek je hoe je door het stellen van betere vragen tot meer diepgaande gesprekken kunt komen. Het boek is gebaseerd op de filosofie van Socrates, die bekend stond om zijn methode van vragen stellen om tot nieuwe inzichten te komen. Wiss legt op een heldere en toegankelijke manier uit hoe je deze methode kunt gebruiken. Door praktische tips en oefeningen aan te bieden, laat ze zien hoe je de kunst van het vragen stellen onder de knie kunt krijgen.

Socratische methode

Het boek is verdeeld in drie delen, waarbij in het eerste deel de Socratische methode wordt uitgelegd. Wiss bespreekt de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd in een wereld waarin we overspoeld worden door informatie en meningen. Ze legt uit hoe we ons kunnen concentreren op wat echt belangrijk is en hoe we de Socratische methode kunnen gebruiken om ons denkproces te verbeteren. In het tweede deel van het boek worden verschillende praktische toepassingen van de Socratische methode besproken. Uitgelegd wordt hoe je de methode kunt gebruiken om betere vragen te stellen in een zakelijke omgeving, bij het oplossen van conflicten, in het onderwijs en zelfs in je persoonlijke relaties. In het derde deel van het boek geeft bevat tips en oefeningen om de Socratische methode in de praktijk te brengen. Ze bespreekt bijvoorbeeld hoe je een Socratisch gesprek kunt voeren en hoe je de methode kunt gebruiken om creatiever te denken.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Communiceren lastig? Zo kun je beter een gesprek voeren

Communicatie en denkprocessen

Door middel van dialogen, voorbeelden en persoonlijke anekdotes illustreert Wiss hoe de Socratische methode van vragen stellen en twijfel koesteren kan leiden tot diepere inzichten en een beter begrip van onszelf en de wereld om ons heen. Je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken en de vanzelfsprekendheden van het dagelijks leven ter discussie te stellen. Abstracte filosofische ideeën vertaalt Wiss naar concrete situaties die heel herkenbaar zijn en onderzoekt op inspirerende wijze hoe filosofische inzichten ons kunnen helpen bij het nemen van beslissingen en het vormgeven van ons leven. De filosofie van Socrates wordt op een dusdanige toegankelijke en praktische manier gepresenteerd waardoor het boek zowel leerzaam als vermakelijk is. Aan het einde van ieder hoofdstuk biedt het boek praktische oefeningen en reflectievragen die helpen bij het toepassen van de inzichten in het dagelijks leven. En door de tips en oefeningen toe te passen, leer je niet alleen betere vragen te stellen, maar ook hoe je de juiste vragen kunt stellen om tot nieuwe inzichten te komen. Het is daarmee een verfrissend boek dat je aanmoedigt om anders te denken over communicatie en denkprocessen. Een must-read dus voor iedereen die beter wil worden in het stellen van de juiste vragen.

Elke Wiss is schrijver en praktisch filosoof en richtte in 2016 De Denksmederij op om praktische filosofie en creativiteit toegankelijk en inspirerend te brengen middels trainingen, workshops en inspirerende keynotes.