Zwemmen en drinken: houd je vochtbalans op peil

Het drinken van voldoende vocht is heel essentieel. Je hebt namelijk vocht nodig voor het afvoeren van afvalstoffen en het handhaven van je lichaamstemperatuur. Met dit warme weer is het helemaal cruciaal dat je de vochtbalans goed in de gaten houdt. Je moet voorkomen dat je te weinig vocht binnen krijgt. Zeker als je gaat zwemmen, want ook in het water zweet je. Maar waar moet je nu precies op letten?

Zweten met zwemmen

Als het warm is moet je extra opletten dat je voldoende drinkt en een hitte-uitputting voorkomt, wat optreedt na een periode van hitte waarbij het lichaam uitdroogt. Kenmerken hiervan zijn duizeligheid, flauwte, vermoeidheid en hoofdpijn. Als je beweegt moet je extra letten op je vochtbalans. Wanneer je gaat sporten op het droge, merk je dat je meer gaat zweten. Je verliest vocht waardoor de prestaties kunnen verminderen, je lichaam minder goed functioneert en je later op de dag een knallende hoofdpijn kunt krijgen. In het zwembad ligt dit toch net even wat anders. Doordat je wordt omringd door water zul je het vochtverlies nauwelijks opmerken, maar tijdens het zwemmen (of bewegen in het water) ben je wel degelijk aan het zweten. Vaak begin je ook na je zwembadbezoek flink te zweten of krijg je last van hoofdpijn. Het is dus belangrijk om ook als je zwemt je vochtbalans op peil te houden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Net geen tijd om nog even te eten voor het zwemmen? Neem een gezonde sport snack!

Voor het zwemmen

Voor het sporten is het goed om de laatste 2 tot 4 uur ongeveer 400 tot 600 ml te drinken. Het is dan niet slim om suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap te nemen want daar zitten veel calorieën in. Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Let er wel op dat je niet te veel koffie drinkt, dit vanwege de cafeïne dat kan zorgen voor hypernervositeit. Drink ook niet te veel, anders moet je onhandig vaak plassen of kun je misselijk worden.

Tijdens het zwemmen

Tijdens het zwemmen kun je het beste een flesje water meenemen. Zet deze op de badrand, zodat je na een aantal banen of minuten zwemmen gemakkelijk je vochtbalans weer kunt aanvullen. Zo houd je jouw vochtgehalte goed op peil en zul je minder last hebben van een gedeeltelijke uitdroging.

Na het zwemmen

Ook na het sporten is het belangrijk om meer vocht tot je te nemen, zoals bijvoorbeeld water of thee. De processen in het lichaam gaan na het sporten nog even door en voldoende vocht zorgt ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren en je geen hoofdpijn krijgt. Daarnaast worden zo de afvalstoffen – die worden geproduceerd door de training – uit het lichaam verwijderd.

Deze blog is gebaseerd op een blog van Michael van Houwelingen. Hij is initiator van EerlijkSportAdvies, een kennisplatform over sport, voeding en leefstijl en schrijft regelmatig over zwemmen.


advertentie

Pomaz