15 oktober ZwembadBranche Dag

Zo herstel je in het water van een blessure

Op de site van Prorun las ik laatst een interessante blog over blessures. En dan niet een blessure waardoor je even uit de running bent. Maar eentje waardoor je lange tijd eigenlijk even je rust moet pakken. Killing natuurlijk voor een sportliefhebber. Maar gelukkig kun je dan nog steeds bewegen. Hoe? Prorun adviseert een duik in het zwembad. Uiteraard!


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Bewegen met een blessure

Als je van een blessure herstelt is bewegen natuurlijk niet verkeerd, sterker nog een must. Maar je moet natuurlijk voorkomen dat je het teveel belast. Rustig aan rennen is dan ook riskant omdat je er bij elke stap toch weer lichaamsgewicht op zet. Geen druk en toch bewegen is dan het beste: zwemmen dus! Prorun geeft daarvoor ook enkele tips.

  1. Schoolslag
    De schoolslag werkt fijn door het onbelaste openen, strekken en sluiten van de benen. Maar Prorun waarschuwt er wel voor dat je niet te hard van stapel moet gaan. De benen dus niet te fanatiek strekken en sluiten. Juist het bijna gewichtsloze effect van water zorgt voor het onbelaste gevoel, dat gevoel moet worden vastgehouden. Bewegen zonder belasting zorgt voor een goed gebruik van je beenspieren.
  2. De borstcrawl
    De borstcrawl is een gecompliceerde techniek. De triatleten zullen dit beamen. Het mooie samenspel van armen en benene is een technisch hoogstandje. Bij de borstcrawl als herstel moet dus goed vanuit je heupen aan de benen worden gewerkt. Zet niet teveel druk op de benen, het is en blijft natuurlijk een hersteltraining.
  3. Conditie
    Om ook te werken aan de conditie heeft Prorun een schema opgesteld:
    >> Inzwemmen door 10 minuten afwisselend schoolslag en borstcrawl te zwemmen.
    >> Zwem 4 keer 50 meter in een matig tot wat uitdagender tempo. Houd tussen iedere 50 meter 30 seconden rust aan.
    >> Zwem 8 x 25 meter in een uitdagend tempo en neem na elke 25 meter 25 seconden rust.
    >> Zwem 400 meter achter elkaar in een rustig tempo, houd in de gaten hoe de blessure zich houdt.
    >> Als het lukt nog 200 meter in een uitdagend tempo.
    >> Tot slot 200 tot 300 meter uitzwemmen in een lekker ontspannen tempo.
  4. Samen bewegen
    Liever geen schema en met andere zwemmen? dan biedt aquajoggen de oplossing. Veel bewegingen lijken op hardlopen, maar dan zonder de schokbelasting. Het is natuurlijk wel handig als de instructeur weet van de blessure zodat men kan aangeven welke oefeningen juist wel of niet geschikt zijn.

Kortom, stil zitten na een blessure hoeft niet. Door het gewichtsloze effect van het water is het mogelijk om toch te bewegen tijdens het herstel. Daarnaast is een duik in het zwembad natuurlijk ook nog eens heel leuk!

Lees ook: Zwemmen als medicijn tegen de rollator


advertentie

Hellebrekers

Een gedachte over “Zo herstel je in het water van een blessure

  1. hoe herstel je van een schouderblessure waarbij borstcrawl een overbelasting is? Zijn er andere oefeningen?

Reacties zijn gesloten.