Dundelle: ‘Dat maakt het buitenseizoen bijzonder!’

Het buitenseizoen is zo goed als begonnen. De buitenbaden zijn er klaar voor, nu nog het weer… Altijd een onzekere factor. Je weet dus nooit hoe het seizoen zal lopen, het buitenbad neemt dan ook een bijzondere positie in de zwembranche in. Reden dat wij een aantal buitenbaden hebben gevraagd om hun verhaal te doen. Deze keer het buitenbad Dundelle in Bakkeveen die afgelopen zaterdag haar deuren voor het eerst dit seizoen weer open deed.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Het buitenbad van Dundelle maakt onderdeel uit van een Multifunctioneel Centrum, een centrum met een maatschappelijke functie voor Bakkeveen en omstreken. Het bad wordt gerund door het echtpaar Engel Nijholt en Andries Nijboer. Maar uiteraard niet zonder de hulp van de in totaal 15 mensen die daar parttime werkzaam zijn, waarvan 2 gediplomeerde medewerkers in dienst zijn van het buitenbad. “In de zomer staan zij op de payroll voor de uren dat het buitenbad open is. Mocht er extra menskracht nodig zijn of de openingstijden worden uitgebreid dan springen wij bij. En als er echt nood aan de man is, kunnen we via via nog wel mensen inhuren.” Hoewel de echte voorbereidingen beginnen in maart, is het echtpaar eerder ook al druk om te kunnen zorgen dat het buitenbad in april de deuren kan openen. “Traditiegetrouw is dit op Koningsdag, maar eerder komt ook voor. Ook later, dit jaar hebben we het 2 dagen uitgesteld.” Veel bezoekers kunnen vaak niet wachten. “Het lijkt wel alsof men na al die maanden weer smacht naar een duik in het buitenbad. Natuurlijk hebben we het ook druk als we een goede nazomer hebben, maar na een lange zomer neemt de animo toch meer af.”

Om zoveel mogelijk bezoekers te trekken organiseert het echtpaar veel activiteiten. Zo heeft men het in het voorjaar druk met schoolreisjes en schoolkampen en het organiseren van levend ganzenbord, ‘kraak de code’ of nieuw in ontwikkeling kofferspel. In de zomer komen veel campinggasten, deze gasten mogen bij een langer verblijf gratis zwemmen. Hiervoor betaalt de camping een bedrag aan Dundelle. “We doen dit uiteraard om het bezoek onder campinggasten te stimuleren, maar ook om te voorkomen dat campings zelf een zwembad aanleggen.” Tevens geeft men zwemles in het buitenbad. “Hoewel de animo hiervoor -met name onder de ouders want de kinderen hoor je hier eigenlijk niet over- lijkt af te nemen, hebben we elk buitenseizoen nog steeds kinderen die in 2 seizoenen hun A-diploma halen en in het derde seizoen hun B en C.” Tot slot is er aan het einde van het jaar altijd een Survival run waar het bad een onderdeel van uitmaakt. “Hierdoor wordt ons bad natuurlijk vies, maar dat mag dan. We hadden vorig jaar alleen wel de pech dat de nazomer na de run kwam. Daardoor hebben we niet van die hittegolf kunnen profiteren en net niet ons gemiddelde gehaald. Met een paar extra dagen mooi zomerweer hadden we de 30.000 wel kunnen naderen. Zo grillig kan het zijn, maar dat maakt het buitenseizoen juist ook wel weer bijzonder.”

  • Bouwjaar: 1968
  • Indeling: Een 25 meter recreatiebad met aansluitend een ondieper gedeelte aflopend van 1.10 tot 0.30 cm en een hoger gelegen springkuil met 2 springplanken. Tevens is er een kleuterbad.
  • Bezoekersaantallen buitenseizoen: 30.000
  • Bezoekersprofiel: zwemles, recreatie, schoolgroepen.
  • Personeel: 1,5 fte.

advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier