23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Voor de die hards, zo overwin je een dipje (spoiler alert: vooral doorgaan)

Een dipje, we hebben er allemaal wel eens last van. Zeker nu de dagen steeds korter worden. Maar ook op sportief gebied kan een dipje opdoemen. Iemand gaat niet vooruit, valt niet af, verbetert niet zijn of haar conditie of verplettert geen records meer. Geen nood, dit hebben heel veel sporters. Maar wat is er precies aan te doen? Op Fit.nl las ik een paar handige tips om zo snel mogelijk een ‘plateau’ te doorbereken.

Wat is een plateau?

Iemand loopt tegen een plateau aan als je al een tijd niet meer verder komt of zelfs achteruit gaat. Je merkt dat je blijft hangen op een bepaald gewicht of je zwemt je baantjes maar niet sneller. Is dit erg? Zeker niet: een dip is heel gewoon. Elke (top)sporter kent wel dat moment waarop de progressie ver te zoeken lijkt. Soms onverklaarbaar, soms is er een logische reden. Wat is er precies aan te doen?


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



  1. Schema
    Een lichaam raakt gewend aan een bepaalde trainingsbelasting. Daarom is het goed om zo nu en dan je fitnessschema of trainingsmethode kritisch te bekijken. Variëren kan bijvoorbeeld door één van de volgende dingen te doen: pas de snelheid van de herhalingen aan, kies voor andere soorten oefeningen, varieer in de mate van rust tussen herhalingen, trainen met een ander trainingsmaatje. Het schema drastisch omgooien is niet nodig en staat misschien zelfs vooruitgang in de weg. Het te vaak wisselen van oefeningen leidt ertoe dat het lastiger is om een oefening of techniek goed aan te leren.
  2. Rust
    Zonder voldoende rust geen goed resultaat! Met hard trainen zonder bewust rust te pakken wordt weinig vooruitgang geboekt. Een lichaam heeft voldoende slaap nodig (ongeveer 8 uur per nacht). Daarnaast is het essentieel om eens in de zoveel maanden een trainingsbelasting te verlagen of gewoon lekker een week rust te nemen van je sport. Iets anders doen zodat het lichaam compleet kan herstellen werkt ook goed voor de motivatie.
  3. Voeding
    Waarschijnlijk valt er nog het meest te winnen met het voedingspatroon. Dit moet natuurlijk gevarieerd zijn, maar ook de calorieën moeten niet worden vergeten. Veel sporters over- of onderschatten hun calorie-inname. En laat dit nou net zo belangrijk zijn voor het sportresultaat.
  4. Motivatie
    Natuurlijk heeft iedereen wel eens een dipje. Geen zin om te trainen, trainingsresultaten lopen wat terug. Geen probleem! Maar verstandig om wel vooral door te gaan. Als er vaak gaten in het schema vallen, wordt het moeilijker om het eindresultaat te behalen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd 100% moet knallen. Zoals al eerder aangegeven, is het belangrijk om je arbeid (training) en rust-verhouding goed op orde te houden. En natuurlijk werkstress of stress in de privé situatie ook kan van invloed zijn op de motivatie en het herstel na een training. Handig is het dan om het gedrag en omgevingsfactoren inzichtelijk te krijgen zodat hier beter op gestuurd kan worden.

Proberen, ervaren en luisteren…

Tot slot moeten we vooral niet vergeten dat we allemaal anders zijn. En schema wat werkt bij de een, hoeft niet het optimale schema te zijn van een ander. Iedereen moet kiezen wat bij hem of haar past. Dit leer je door veel te proberen en ervaren en te luisteren naar het lichaam. Uiteindelijk is dit de sleutel tot succes.

Met dank aan Fit.nl


advertentie

Dewi Online