Lekker zwemmen in de openlucht: dit móet je weten om niet te verbranden

De afgelopen jaren is de zonkracht in Nederland enorm toegenomen, reden te meer om het het belang van het beschermen van de huid met zonnebrandcrème te benadrukken. Op zonnige dagen zal er volop in de buitenlucht worden gezwommen. Smeren is dan een must, maar dat is het ook op minder zonnige dagen omdat de zonkracht dan evengoed hoog kan zijn. Veel mensen mensen weten dit niet en zo zijn er nog meer onduidelijkheden over het beschermen en verbranden van de huid. Wij hebben er een paar op een rij gezet.

Eén keer insmeren met een hoge factor beschermt de hele dag
Zonnebrandcrème beschermt, afhankelijk van de hoogte van de factor, gedurende twee uur. Elke 2 uur smeren is echt een must. Zeker als je gaat zwemmen, maar ook als je gaat sporten of als je veel zweet, moet je het nog vaker herhalen. Blijven smeren dus.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Met waterproof of waterresistant hoef ik niet meer te smeren na het zwemmen
Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar betekent zeker niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen moet je wel opnieuw smeren. 

Lees ook: Zonnebrandcrème en water: hoe zit het met de hygiëne in de buitenbaden?

Een t-shirt aan met zwemmen beschermt ook tegen de zon
Niet waar. Sterker nog, de beschermende werking van kleding neemt af als het nat wordt. Kleding kan zeker een extra beschermende werking hebben, afhankelijk van het materiaal. Hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer het UV-straling doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15, als het nat wordt neemt dit dus af.  UV-werende kleding daarentegen beschermt met minimaal factor 50, ook als de kleding nat wordt.

Smeren van een dunne laag zonnebrandcrème is genoeg
Je moet juist dik insmeren en zorgen dat de huid goed bedekt is. Als je te dun smeert, gaat de beschermingsfactor omlaag. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie. Gebruik 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug , 2 voor benen en voeten.

Ik verbrand niet, dus ik heb geen zonbescherming nodig
Het klopt dat wanneer je een donkere huid hebt de, van nature al aanwezige, pigment in jouw huid gedeeltelijk bescherming biedt tegen UV-straling. En dus duurt het ook langer voordat de schadelijke hoeveelheid UV-straling is bereikt dan bij een lichtere huid. Iedereen kan huidschade oplopen en verbranden door de zon, alleen hoe snel iemand verbrand is afhankelijk van de huidskleur en het huidtype. Voor iedereen geldt dus dat insmeren de beste bescherming biedt.

Als ik me insmeer met zonnebrand, dan word ik niet bruin
Dit is een misverstand dat vaak wordt gemaakt. Je huid wordt wel degelijk bruin als je je insmeert, het zorgt er juist voor dat je huid niet verbrandt. Je blijft juist langer en mooier bruin als je je goed en regelmatig insmeert.

Ik hoef me niet in te smeren als ik in de schaduw zit
Nonsens. In de schaduw kun je wel degelijk verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Je pakt dan namelijk veel indirecte straling mee (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). Niet alle parasols zijn gemaakt van UV-werend materiaal. Dus als je denkt fijn uit de zon te zitten, blijf dan evengoed smeren. 

Kijk voor nog meer tips op de site van KWF Zon, UV-straling en huidkanker