Zonnebrandcrème en water: douchen, douchen, douchen!

De scholen uit de regio ‘Zuid’ hebben al zomervakantie, nog even en de andere regio’s volgen. Na alle regen van de afgelopen maanden wordt het hopelijk eindelijk zomer waarin we volop kunnen genieten van mooi weer. Het buitenbad is hier zeker ook een ideale plek voor en natuurlijk moet je je dan goed insmeren. Maar deze producten beïnvloeden ook de hygiene van het buitenbad. Maarten Keuten legt uit wat er daarom moet gebeuren: douchen, douchen, douchen. Hoe krijg jij de bezoekers zover?

UV-filters

De badbelasting van een buitenbad is heel anders dan van een binnenbad. Belangrijkste vervuiling in buitenbaden zijn de persoonlijke verzorgingsproducten zoals zonnebrandcrème, lotions of cosmetica. De UV-filters in deze verzorgingsproducten zijn belangrijk omdat ze onze huid beschermen tegen het schadelijke UV-licht van de zon. Het belang van het smeren om je te beschermen tegen zonnestralen staat buiten kijf, het is zeer belangrijk. Maar deze UV-filters reageren ook met vrij chloor in het zwemwater, waarbij vervelende stoffen worden gevormd. Douchen voor het zwemmen is dus heel belangrijk in de buitenbaden. Altijd douchen vóór het zwemmen. Dus ook als je vlak na aankomst al gedoucht hebt. En ook als je een waterproof zonnebrandcrème gebruikt.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Lekker zwemmen in de openlucht: dit móet je weten om niet te verbranden

Douchen, douchen, douchen…

Het is dan wel belangrijk dat er de faciliteiten zijn om te kúnnen douchen. Vaak is er wel een douchepaal, maar die is alleen aangesloten op koud water. Daar kun je dus niet alle mensen op de ligweide onderdoor jagen. Bij veel zwembaden is er wel een reden waarom de douches alleen koud water leveren, dat heeft natuurlijk met legionella te maken. En tegenwoordig speelt de gasrekening hierin ook een rol. Maar met het oog op legionella is het ook te overwegen om de buitendouches niet aan te sluiten op het drinkwater, maar op het zwemwatersysteem waar altijd voldoende vrij chloor in zit. Je zou denken dat het kostbaar is om met zwemwater te douchen, maar dat valt best mee. De prijs tussen verwarmd douchewater of verwarmd zwemwater verschilt niet zoveel van elkaar. De uitdaging zal vooral zijn: hoe krijgen we al die mensen op de ligweide voordat ze gaan zwemmen onder de douche? Persoonlijk denk ik dat je de zwemmers daarvoor informatie moet geven over waarom ze zouden moeten douchen. Dit kan bijvoorbeeld op een informatiebord dat de zwemmers kunnen lezen als ze in de rij voor de kassa staan.

Waterkwaliteit

Misschien vraag je je nu af hoe het komt dat de waterrapporten van het buitenbad altijd zo mooi zijn, ondanks de zonnebrandcrème? Dat is eigenlijk best grappig, want dat hebben we te danken aan de UV-straling van de zon. Ondanks dat dunne laagje zonnebrandcrème dat op het buitenbad drijft, halen we nog steeds een mooie waterkwaliteit. En dat terwijl een deel van het UV-licht van de zon door dat drijflaagje van zonnebrand niet eens ver in het zwemwater doordringt. Maar zonder de zonnebrand in het badwater zou de waterkwaliteit nog beter zijn.


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier