Zonnebrandcrème en water: hoe zit het met de hygiëne in onze buitenbaden?

De zomer staat weer voor de deur en dan denk je al snel: wordt het weer zo’n mooie zomer als vorig jaar?’. Als ik er aan denk, krijg ik ook weer beelden in mijn hoofd van mijn eigen jeugd. Met al je vrienden en je seizoenkaart elke dag naar het buitenbad. Liggen op de ligweides en had je het warm, dan sprong je in het zwembad. Tussendoor trapte je een balletje met je vrienden of lag je te kletsen op je handdoek.

Hygiëne

Toen ik afgelopen zomer met mijn kinderen naar een buitenbad ging, viel mij op dat er naast badmeesters ook beveiligers rondliepen. Die waren volgens mij niet nodig in mijn jeugd. Ook lees ik tegenwoordig in de media dat sommige buitenbaden op heel drukke dagen tijdelijk de deuren moeten sluiten omdat ze door de enorme drukte de hygiëne en veiligheid niet meer konden garanderen. Op zich is dat laatste wel goed. Nu ik ook de wetenschappelijke stukken over buitenbaden lees, weet ik ook dat de badbelasting van een buitenbad heel anders is dan van een binnenbad. Maar dat wisten we ook al uit eigen onderzoek.

UV-filters

Belangrijkste vervuiling in buitenbaden die momenteel veel aandacht krijgt in wetenschappelijke publicaties, zijn de persoonlijke verzorgingsproducten zoals zonnebrandcrème, lotions of cosmetica. De UV-filters in deze persoonlijke verzorgingsproducten zijn belangrijk omdat ze onze huid beschermen tegen het schadelijke UV-licht van de zon. Maar deze UV-filters reageren ook met vrij chloor in het zwemwater, waarbij vervelende stoffen gevormd worden. Het is dus belangrijk om in de buitenbaden ook te douchen voor je gaat zwemmen. Ook als je vlak na aankomst al gedoucht hebt. En ook als je een waterproof zonnebrandcrème gebruikt.

Douchen…

Maar dan moeten er wel de faciliteiten zijn om te kunnen douchen. En hier gaat het bij veel buitenbaden mis. Er is vaak wel een douchepaal, maar die is alleen aangesloten op koud water. Daar kun je dus niet alle mensen op de ligweide onderdoor jagen. Qua faciliteiten moet er dus wat gebeuren. Bij veel zwembaden is er wel een reden waarom de douches alleen koud water leveren, dat heeft met Legionella te maken. Misschien is het daarom te overwegen om de buitendouches niet aan te sluiten op het drinkwater, maar op het zwemwatersysteem waar altijd voldoende vrij chloor in zit. Je zou denken dat het kostbaar is om met zwemwater te douchen, maar dat valt best mee. De prijs tussen verwarmd douchewater of verwarmd zwemwater verschilt niet zoveel van elkaar. De uitdaging zal vooral zijn: hoe krijgen we al die mensen op de ligweide voordat ze gaan zwemmen onder de douche? Persoonlijk denk ik dat je de zwemmers daarvoor informatie moet geven over waarom ze zouden moeten douchen. Dit kan bijvoorbeeld op een informatiebord dat de zwemmers kunnen lezen als ze in de rij voor de kassa staan.

Waterkwaliteit

Misschien denk je nu: ‘hoe komt het dan dat mijn waterrapporten van het buitenbad altijd zo mooi zijn ondanks de zonnebrandcrème?”. Dat is eigenlijk best grappig, want dat hebben we te danken aan de UV-straling van de zon. Ondanks dat dunne laagje zonnebrandcrème dat op het buitenbad drijft, halen we nog steeds een mooie waterkwaliteit. En dat terwijl een deel van het UV-licht van de zon door dat drijflaagje van zonnebrand niet eens ver in het zwemwater doordringt. Zonder de zonnebrand in het badwater zou de waterkwaliteit nog beter zijn. Dus zorg dat je buitenbad klaar is voor de komende zomer, nu heb je daar de tijd nog voor. Dat het maar weer een mooie zwemzomer mag worden. En natuurlijk: zwemmen is gezond, dat geldt zeker voor de buitenbaden.

Deze column is geschreven door Maarten Keuten en verscheen eerder in ZwembadBranche #69

Pomaz