11 oktober - ZwembadBranche Dag

Gerichte valpreventie in het water: tips voor oefeningen

Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Iedere 4 minuten wordt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp opgenomen vanwege een val. Door de vergrijzing zullen deze aantallen alleen maar toenemen. Met gevolgen voor de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Gerichte valpreventie is belangrijk en zwembaden kunnen veel doen op gebied van valpreventie, specifiek voor ouderen. Wil jij je daar nu meer in verdiepen? Katrien Lemahieu, gecertificeerd Otago-instructeur, geeft tips voor oefeningen.

Oefeningen in het water

Katrien Lemahieu van Kataqua, opleidingsinstituut voor Aquafitness, is gecertificeerd Otago-instructeur en heeft meerdere cursussen gevolgd voor balans en valpreventie. Het zwembad is namelijk een zeer geschikte plek voor het trainen van balans en het leren herstellen van balans (je hebt in het water langer tijd en het vallen is zacht). Daarnaast is er een onmiddellijke transfer naar land, je traint namelijk dezelfde spieren.

Core gebied

Maak gebruik van de inertie (traagheid) van water. Denk aan oefeningen waarbij je moet aanzetten om te verplaatsen (kracht voor nodig), dan weer je spieren aanspannen en remmen om te kunnen blijven staan (waarbij het water je nog even zal wegduwen tot de stroming wegvalt) en het werken met richtingsverandering (van rechtdoor lopen naar zijwaarts verplaatsen). Zorg bij al deze oefeningen -waarbij je kunt verplaatsen via stappen, lopen, benen al dan niet overkruisend- dat ze zoveel mogelijk vanuit het ‘core’ gebied werken. Desnoods hou je de handen stil, bijvoorbeeld in de zij, of gekruist over de borst zodat ze daar niet kunnen smokkelen.

Lees ook: Zwemmen helpt ouderen om langer thuis te wonen

Verankerd werken

Ook al sta je dagelijks niet vaak op één been, er zijn meerdere situaties waar je je gewicht moet dragen op één kant. Denk aan het iets hoog uit een kast pakken, het op- en afstappen van de fiets en het lopen op zich. Als je dus oefeningen gaat doen op één been, waarbij het andere been goed op de bodem staat (oftewel: verankerd werken), dan werk je ook aan zowel balans als aan de ADL’s en is het gunstig voor de valpreventie. Het zorgt ervoor dat de kracht-uithoudingsvermogen in het verankerde been wordt verhoogd, dat er meerdere spieren bezig zijn om de balans te kunnen bewaren. Voel maar eens wat er in de enkel, knie en heup gebeurt aan kleine aanpassingen en acties in de spieren.

Reactie-vermogen

Het is belangrijk om de angst om te vallen te verminderen, omdat je hierdoor ook meer durft. Wie is getraind op reactie-vermogen van de getriggerde spieren in het water, ervaart minder angst om te vallen op het droge. Zoek dus naar oefenstof waarbij je op één been moet staan en waarbij je alle richtingen gebruikt voor het andere been: voor-achter, links en rechts, op en neer werken. En combinaties daarvan, zoals 8-jes tekenen met die voet. Combineer dit met verschillende loop- en wandelvormen waarbij je ook vaak ineens ‘stop’ roept. Hier gaat het namelijk vaak fout, een misstap is zo gezet.
VDH Watertechnology

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.