Psychohygiëne: zo kun je beter omgaan met heftige nieuwsberichten en beelden

Er is veel gaande in de wereld en op veel plekken is een vredig en veilig bestaan, waar een ieder van ons recht op heeft, verder weg dan ooit. Met alle nieuwe media worden wij hier dagelijks mee geconfronteerd en hoewel het niets is vergeleken bij het leed van de mensen die het moeten ondergaan, kan de impact hiervan enorm zijn. Het maakt ons angstig, machteloos, hulpeloos en radeloos. Tegelijkertijd gaat ons leven door en doen wij ‘gewoon’ weer ons ding op ons werk of privé terwijl al die vreselijke beelden en berichten nog op ons netvlies staan en ons bezighouden. Hoe ga je daar nu mee om?

Psychohygiëne

Andrea Walraven-Thissen is crisishulpverlener en trauma-expert en is gespecialiseerd in toegepaste psychotraumatologie. Zij is psychiatrische verpleegkundige en vanuit haar studies theologie, psychologie en filosofie ondersteunt zij vele professionals en hulpdiensten in diverse landen met haar trainingen en coaching. Daarnaast deelt zij haar kennis en expertise op sociale media, hierbij pleit zij onder meer voor psychohygiëne om houvast te bieden aan heftige nieuwsberichten en beelden. Wanneer wij worden blootgesteld aan extreem geweld, zo geeft zij aan, veroorzaakt dit acute stress bij ons. Dat kan levensreddend zijn als je in direct gevaar verkeert en zeer snel moet reageren, maar zij benadrukt dat acute stress ook zorgt voor een ‘mindfuck’ waarbij machteloosheid en hulpeloosheid de boventoon voeren en onze gemoedstoestand onder druk komt te staan. En dus is zelfzorg noodzakelijk om hier goed mee om te kunnen gaan.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Beperk de impact

Het vermijden van afschuwelijke berichten is onmogelijk en volgens Andrea ook absoluut niet wenselijk, we moeten weten wat er in de wereld gebeurt. Maar door bewuster te bepalen wanneer je wel en niet het nieuws tot je neemt, kun je de impact beperken zodat je er uiteindelijk ook beter mee om kunt gaan. Waarbij het vooral belangrijk is, zo benadrukt Andrea, dat je met volle aandacht kijkt en het ook weer actief uitzet. Hiervoor geeft Andrea op haar socials een paar tips.

  • Als je besluit naar het nieuws te kijken, plan dat dan actief: focus je erop, multitask niet en zet het bewust aan en uit.
  • Als er video’s zijn die je denkt te moeten bekijken, schakel dan eerste de audio uit om het zonder geluid te kunnen zien hierdoor komt het minder hard aan.
  • Houd de impact onder controle door je niet te laten verrassen door een plotselinge pop-up. Zet notificaties van nieuwsapps uit, zodat je niet de hele dag door berichten krijgt en zet automatisch afspelen van video’s uit.
  • Laat gedurende de dag geen nieuwskanalen op de achtergrond staan als je niet actief kijkt en luistert.
  • Als mensen praten over heftige nieuwsberichten of beelden willen laten zien, maar je bent er dan niet aan toe of met iets anders bezig, zeg dit dan eerlijk en geef aan dat je er op een ander moment over wil praten.
  • Lees daarnaast eveneens bewust positieve berichten. Ook als er heel veel ellende is in de wereld, gebeuren er nog altijd mooie dingen die zeker ook nog steeds de moeite waard zijn.

Wil je meer weten? Volg Andrea Walraven-Thissen op haar socials en lees haar recent geposte artikel.