In beweging met osteoporose: zwemmen
Vanaf je dertigste worden je botten langzaam steeds minder stevig. Dat geldt voor iedereen. Maar bij sommige mensen verloopt het ernstiger en gaat het sneller dan normaal. Als je botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn, heb je osteoporose en loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige…
Lokale verbinder brengt 50-plusser in beweging
NOC*NSF is in 2021 gestart met het project ‘Lokale verbinder 50-plussport’. Doel van deze pilot is om een passend sportaanbod te vinden voor inwoners in de leeftijdsgroep 50-plus die nu niet of weinig sporten. De pilots lopen nog steeds, maar uit recent onderzoek blijkt dat er zeker positieve resultaten worden…
‘Jong geleerd is oud gedaan’: elke levensfase in beweging
In deze derde editie van de Week van de motoriek staat de vraag centraal hoe we mensen in alle levensfases meer en veelzijdiger aan het sporten en bewegen krijgen. We weten dat sporten en bewegen gezond is, maar Nederlanders zijn in vergelijking met andere Europeanen ‘kampioen zitten’. Hoe zorgen we…
Gerichte valpreventie in het water: tips voor oefeningen
Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Iedere 4 minuten wordt er een 65-plusser op de spoedeisende hulp opgenomen vanwege een val. Door de vergrijzing zullen deze aantallen alleen maar toenemen. Met gevolgen voor de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van…
Sport- en beweegbeleid ouderen gemeenten: verbeteringen nodig, zwembranche kan helpen
Gemeenten hebben in hun sport- en beweegbeleid vaak wel aandacht voor ouderen, maar er zijn nog verschillende knelpunten, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder beleidsmedewerkers en buurtsportcoaches. Meer dan de helft van de gemeenten geeft aan dat hun sport- en beweegbeleid voor ouderen redelijk of heel effectief…
Michiel van Nispen stelt Kamervragen over personeelstekorten: ‘voor mij is het overduidelijk dat we als overheid iets moeten doen’
Deze week stuurde Michiel van Nispen Kamervragen naar de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het grote tekort aan personeel en de risico’s voor de zwemveiligheid. Maar ook maakt het SP-Kamerlid zich zorgen over de andere zo belangrijke activiteiten voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. “Het…
Nog geen zwemmen voor ouderen: lockdown gevolgen beweeggedrag ouderen
Het is ontzettend fijn dat kinderen weer mogen leren zwemmen, goed voor de zwemveiligheid en het zwemplezier van de jeugd. Maar natuurlijk zou het fijn zijn voor de andere zwemfans als het verantwoord zou zijn om nog meer activiteiten op te mogen starten. Zo is voor veel ouderen zwemmen een…
‘Onze hulp is nu hard nodig en wij zijn maar al te blij dat we die hulp kunnen bieden’
Na een intelligente lockdown in maart en een gedeeltelijke lockdown in oktober, zitten we nu in een harde lockdown. De zwembaden en zwemscholen zijn dicht, inmiddels voor de derde keer. Geen zwemlessen, aquasporten of banenzwemmen. Het is weer ijzig stil in het zwembad. Natuurlijk wil iedereen zo snel mogelijk weer…
Wereld Alzheimer Dag: zwemmen verhoogt kwaliteit van leven
Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag. Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij. Dementie…
Dit is waarom zwemmen zo goed is voor nu in tijden van corona én later
Het coronavirus is er nog steeds, zo blijkt ook maar weer de afgelopen weken. Het is en blijft dus nog een onzekere tijd. Wat wel steeds duidelijker wordt, is het belang van een gezonde leefstijl. Zwemmen verhoogt de weerstand en daarnaast kan het een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel…