23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Dat noemen wij niet raar, maar héél bijzonder…’

Als iemand je naar jouw mening vraagt en je durft niet helemaal vrij uit te zeggen dat je iets niet leuk vindt, is er altijd een uitweg. Je kwalificeert het namelijk als apart of heel bijzonder. Inderdaad: ‘dat noemen wij niet raar, maar heel bijzonder’ Beter bekend als een van de bekende quotes van Juf Ank… Of deze: we bewaren je cv mocht er nog een plek beschikbaar komen. Lees: u hoort nooit meer van ons. Kortom, je zegt wel eens iets anders dan je eigenlijk bedoelt. Waarom? Om het net iets anders te verpakken zodat het beter overkomt. Alleen tussen de regels door weet de ander wel vaak wat het betekent. Of kan het ook anders?

Invloed

Je voert ze dagelijks: gesprekken waarin je iets wilt bereiken of gedaan wilt krijgen van de ander. Je probeert een collega feedback te geven, een zwemouder te overtuigen dat het diploma nog ver weg is, bij de gemeente subsidie rond te krijgen. In alle gevallen probeer je anderen enthousiast te krijgen voor jouw ideeën, inzichten en voorstellen. Maar dat gaat niet zomaar volgens Wouter Backx en Jan Hille Noordhof, de auteurs van Effectieve gesprekken. Je moet namelijk rekening houden met belanghebbenden en je omgeving, maar je zit jezelf soms ook behoorlijk dwars met interne conflicten, onzeker gedrag of een gebrek aan pragmatisme. In hun boek ‘Effectieve gesprekken’ leren Noordhof en Backx je effectief invloed uit te oefenen en je eigen niet-productieve gedrag af te leren met behulp van inzichten uit de cognitieve gedragswetenschappen.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Ik wil, ik wil…’ 6 tips om iets duidelijk te maken

Effectiviteit

Het wordt steeds belangrijker gesprekken effectief te voeren. Je wilt in staat zijn je ideeën met succes aan je collega of klant te ‘verkopen’. De cruciale vraag daarbij is: wat bepaalt de effectiviteit van je gesprek? Hoe breng je goed over wat je wilt. Volgens Noordhof en Backx gaat het hierbij om 3 elementen.

  1. Vaardigheden. Wat werkt wel en wat werkt niet? Allerlei aspecten zoals vraagstellingstechnieken, framing, onderhandelen en omgaan met weerstanden en tegenwerpingen passeren in hun boek de revue. Het maakt inzichtelijk hoe het beheersen van deze technieken je effectiviteit vergroot.
  2. Context. Als jouw briljante idee op weinig support vanuit het management, je team of de gemeente kan rekenen, is het misschien handig eerst eens wat medestanders te mobiliseren. En als de medewerker van de gemeente weinig te beslissen heeft omdat het buiten zijn invloedssfeer ligt, is het misschien handiger om het gesprek te voeren met de wethouder. Oftewel stakeholdermanagement: het betrekken van de verschillende rollen en persoonlijkheden ter bevordering van jouw gespreksvoering en effectiviteit.
  3. Zelfkennis.Ieder mens is wel eens onzeker. Je hebt straks een gesprek met je manager en je weet dat het een belangrijk gesprek wordt om die nieuwe functie te krijgen. Of met die volhardende zwemouders die je graag wil overtuigen dat het nog niet zo gaat als zij denken.

Héél bijzonder…

Tot slot geven de auteurs nog een paar voorbeelden in de categorie: ‘dat noemen wij niet raar, maar heel bijzonder’. Herkenbaar..?

  • Er is ruimte voor verbetering – Wat een slecht plan…
  • Ik heb een aanvulling – Ik mis iets belangrijks
  • De schoorsteen moet wel blijven roken – Het is niet leuk, maar het levert wel geld op
  • Het management is van mening – Ík ben van mening en duld geen tegenspraak
  • We zijn het erover eens dat – Dit suggereert al een overeenstemming die er misschien nog niet is