Bewegen vertraagt de mentale achteruitgang bij dementie

Sportief bewegen is ook goed voor mensen met dementie: het houdt je conditie in stand, je zelfvertrouwen neemt toe en je slaapt beter. Regelmatig bewegen helpt om de sociale contacten te vergroten en bovendien is de kans groot dat mensen door te bewegen beter in hun vel komen te zitten. Maar starten met bewegen is voor mensen met dementie niet altijd even makkelijk.

Dementie en bewegen

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer. Helaas is genezing nog niet mogelijk, wel kunnen medicijnen het proces vertragen en zijn er therapieën om het dragelijker te maken. Daarbij blijkt uit onderzoek dat sporten het geheugen kan verbeteren en de mentale achteruitgang kan vertragen. Tijdens het sporten en bewegen worden verschillende zintuigen aangesproken en het sociaal contact wordt gestimuleerd zodat je je minder geïsoleerd voelt. Bovendien bevordert regelmatig bewegen de spierkracht en coördinatie, waardoor minder valongelukken plaatsvinden. Regelmatig bewegen heeft daarnaast ook een positief effect op het slaappatroon. Maar mensen met dementie hebben soms geen zin in bewegingsactiviteiten. Dit kan samenhangen met de somberheid en depressie die veelal optreden in de beginfase van dementie. Bewegen heeft echter ook een positieve uitwerking op deze somberheid.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Welke bewegingsactiviteiten zijn er mogelijk?

De Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen is 30 minuten per dag en dit geldt ook voor mensen met dementie. Deze 30 minuten kunnen achter elkaar worden uitgeoefend of verspreid over de hele dag: bijvoorbeeld 10 minuten wandelen, 10 minuten oefeningen en 10 minuten actief in het huishouden. Daarnaast zijn sporten als zwemmen, dansen of gymnastiek ook zeer geschikt om te doen. Het is vooral belangrijk dat men een sport kiest waaraan men plezier beleeft. Sport- en spelvormen die zijn afgeleid van sporten die men vroeger leuk vond om te doen, kunnen daarbij het uitgangspunt zijn. Als mensen problemen hebben met hun evenwicht, zijn er ook een aantal zittende activiteiten die je kunt doen, zoals tai chi of bewegen op muziek. Sommige sporten, zoals wandelen en fietsen, zijn beter onder begeleiding omdat de kans bestaat dat men verdwaalt. Om te weten welke bewegingsactiviteit juist wel of niet geschikt is, kan een (sport)arts worden gevraagd om advies. Samen met een arts of een fysiotherapeut kan een plan worden opgesteld waarbij ook rekening wordt gehouden met specifieke wensen en de mogelijkheden.

Lees ook: Wereld Alzheimer Dag: zwemmen verhoogt kwaliteit van leven