Zaterdag Wereld Alzheimer Dag: zwemmen verhoogt kwaliteit van leven

Morgen is het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer is een ziekte die veel impact heeft op het leven van de patiënt, maar ook op het leven van de naasten. We weten steeds meer, maar nog lang niet genoeg. Wel wijst onderzoek uit dat kleine dingen al een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Zoals bewegen, dit heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand van mensen met Alzheimer. En natuurlijk ook zwemmen. Een uurtje zwemmen kan al een positieve bijdrage leveren aan het dagelijks leven van iemand met Alzheimer.

Kwaliteit van leven

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, de meest voorkomende is de ziekte van Alzheimer. Helaas is genezing nog niet mogelijk, wel kunnen medicijnen het proces vertragen. Daarnaast zijn er therapieën om het dragelijker te maken. Een bekend voorbeeld is muziektherapie. Mensen kunnen vaak nog goed meezingen en zo bepaalde emoties oproepen en wat hun gemoedstoestand positief beïnvloedt. Ook bewegen is goed. Bewegen heeft een positief effect op de de zelfredzaamheid van ouderen en op de kwaliteit van leven. Het hart doet het beter, pompt bloed naar de hersenen en zo krijgen de hersenen meer zuurstof en glucose. En dat is gunstig.

Forceer niet

Hoe kun je mensen met dementie helpen om meer te bewegen, en dus ook meer te zwemmen? De begeleiding van mensen met dementie vraagt een specifieke aanpak, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Probeer het bewegen uit te lokken, maar forceer niet. Focus je op wat mensen nog kunnen en blijf daarmee dicht bij hun dagelijkse bewegingen. Betrek ook vooral andere partijen en benader betrokkenen zoals mantelzorgers. Vaak is dit familie en uiteraard kunnen zij van grote hulp zijn om mensen met dementie naar het zwembad te krijgen. Daarnaast is het fijn als mensen met dementie ook naast het zwemmen, blijven bewegen. Met kleine beweegmomentjes is er heel wat meer beweging in de dag te krijgen. Een mooie aanvulling dus op het zwemmen.

Beweeggids

Voor wie hier meer over wil weten, heeft het kenniscentrum Sport een beweeggids gemaakt. Deze gids helpt om ouderen met dementie te stimuleren om meer te bewegen. Het bestaat uit verschillende beweegmodules met een uitleg van Erik Scherder en instructies voor de oefeningen van bewegingsagoog Myron Hamming. De verschillende modules zijn makkelijk los van elkaar te bekijken en te gebruiken. Naast de beweegmodules vind je aanvullende informatie over bewegen en dementie. De tips over praktische toepassingen zijn veelal gebaseerd op ervaringen van professionals uit het werkveld. De beweeggids is tot stand gekomen op basis van het onderzoek ‘Laat het brein niet indutten: beweeg slim en verminder de kans op dementie’.

In onderstaand filmpje leggen Erik Scherder en Myron Hamming uit waarom het zo belangrijk is om te blijven bewegen als je Alzheimer hebt.