We staan allemaal bloot aan stress. Al is het niet thuis, dan op het werk. Is dit erg? In principe niet. Door stress zijn we net even scherper om die ene deadline te halen, lastige gesprekken te voeren op je werk of thuis een drukke week van rennen en vliegen te overleven. Maar zoals voor alles in het leven geldt: té is niet goed. Want door stress gebeurt er ook veel in je lichaam. Teveel stress zorgt zelfs voor overgewicht, slapeloosheid en een verminderde weerstand.
Adrenaline
Eigenlijk is het heel simpel, in een stresssituatie zorgt je lichaam ervoor dat je je volledig kan richten op de stress situatie. Ten eerste maakt je lichaam adrenaline aan. Een bekend verschijnsel hiervan is het sneller kloppen van het hart. Adrenaline zorgt ervoor dat je direct snel en adequaat kunt handelen. Heel snel daarna maakt je lichaam cortisol aan om te zorgen dat je de stress situatie langer vol kunt houden. Door adrenaline en cortisol kun je dus zowel op korte termijn als op lange termijn er tegenaan. In de oertijd was dit vooral handig voor situaties waarin we moesten vechten of vluchten. Tegenwoordig is het handig als je voor een langere periode hard moet werken, een lastige klus hebt of het een file moet trotseren in tijdnood. Maar ook geeft het in de ochtend net even die boost om op te staan en de dag te beginnen.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Lees ook: Zwemmen, gezond voor lichaam en geest
Overleven
Deze reactie van het lichaam klinkt op zich best handig, wat is er dan zo erg aan stress? Je lichaam gaat geheel over op de overlevingsmodus, cortisol verhoogt daarom je bloedsuikerspiegel en door de extra glucose in je bloed heeft je lichaam die extra energie die je nodig hebt. Tevens maakt cortisol insuline aan en dat zorgt ervoor dat glucose en andere voedingsstoffen door je lichaamscellen worden opgenomen. Alleen overschotten worden omgezet in vet. Daardoor kom je aan. Verder geeft je lichaam weinig prioriteit aan haar andere taken. Eigenlijk kun je simpelweg stellen dat het lichaam keuzes maakt, waardoor het minder hard werkt om bijvoorbeeld eten te verteren of weerstand op te bouwen. Voor even is dit niet zo erg. Maar op langer termijn kan dit ervoor zorgen dat je aankomt of dat bacteriën en virussen vrij spel krijgen. Maar ook kun je problemen krijgen met slapen. En dat is natuurljk allemaal minder fijn.
Zwemmen!
Eén van de meest effectieve manieren om je te ontladen van stress is lichaamsbeweging. En dan denk ik natuurlijk gelijk aan een heerlijke duik in het water. Baantjeszwemmen of een work out, het maakt niet. Door een paar keer per week lekker te zwemmen kun je de cortisolwaarde verlagen. [Leuk detail: 30 minuten baantjes zwemmen in het zwembad komt neer op 45-60 minuten oefeningen op het ‘land’] Door te bewegen ontspan je en maak je de zogenaamde geluksstofjes dopamine en endorfine aan. Die zijn heel belangrijk, dit vermindert namelijk de stress. En dus maak je minder cortisol aan. Daarnaast verbrand je natuurlijk ook vet. Belangrijk als je wilt afvallen, maar ook om de ophoping van vet rond de buikstreek -waar de meeste cortisolreceptoren zitten- te verminderen waardoor de cortisolwaarde ook uiteindelijk ook weer afneemt. Dus de remedie tegen stress: lekker zwemmen!