Zwemmen en migraine: waar moet je op letten?

Migraine is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Meer dan 10% van de Nederlandse bevolking heeft een gemiddelde frequentie van twee aanvallen per maand. Nog altijd is niet duidelijk wat nu precies de oorzaak is. Er wordt veel onderzoek gedaan, onder meer om te achterhalen welke stofjes er in het begin van een aanval vrijkomen zodat goed werkende medicijnen kunnen worden ontwikkeld. Wel is bekend dat bewegen mensen met migraine kan helpen: de algemene weerstand wordt verhoogd, de hoofdpijn kan verminderen en de slaap kan verbeteren. Zwemmen is zeker ook geschikt voor mensen met migraine.

Migraine

Bij migrainepatiënten is er sprake van een verlaagde prikkeldrempel voor bepaalde prikkelfactoren, men is dus overgevoelig voor bepaalde prikkels. Deze overgevoeligheid is waarschijnlijk voor een groot deel erfelijk bepaald. Daarnaast kan de gevoeligheid voor prikkels door bepaalde omstandigheden tijdelijk veranderen. Voorbeelden hiervan zijn (extreme) vermoeidheid, hormoonverandering en mogelijk ook ontspanning na stress. De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend. Wel is bekend dat door het overschrijden van de prikkeldrempel bepaalde delen van de hersenen overmatig geprikkeld worden. Hierdoor ontstaat een tijdelijke ontregeling van deze delen van de hersenen. Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich direct onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Swim Yoga: Relax, zwemmen is leuk!

Bewegen

Bewegen is voor iedereen gezond en zeker ook voor mensen met migraine. Gedacht kan worden aan duursport, maar bijvoorbeeld ook aan ontspanningsactiviteiten zoals zwemyoga. In het algemeen is elke sport geschikt, soms alleen met een lagere intensiteit of met een kortere tijdsduur. In plaats van één heel uur kan het misschien beter zijn om te beginnen met blokken van bijvoorbeeld 5 minuten en daarna elke week hier een aantal minuten aan toe te voegen. In het stadium van de waarschuwingstekens, zoals beginnende hoofdpijn, overactiviteit of een doof gevoel in de vingers, zou een aanval door ontspannen sportbeoefening zelfs mogelijk voorkomen kunnen worden. Tevens zijn er aanwijzingen dat een geregelde ontspannen leefwijze met bewegen kan bijdragen aan een vermindering in duur of regelmaat van de aanvallen. Daarbij is ontegenzeggelijk bewezen dat sporten een effect heeft op het humeur en dat een goed humeur de kwaliteit van leven ondanks de migraine kan verbeteren. En natuurlijk helpt regelmatig bewegen je om je sociale contacten te vergroten en is de kans groot dat je door te bewegen je beter in je vel voelt zitten.

Waar moet je op letten?

Een aantal tips om in beweging te komen en te blijven:

  • Ken je ‘triggers’: als je weet wanneer je overprikkeld raakt, houd hier dan rekening mee.
  • Drinken is belangrijk voor en tijdens het sporten, zeker voor mensen met migraine. Zorg dat je goed gehydrateerd blijft en kijk uit met sportdrankjes waar cafeïne in zit.
  • Stel de begeleider ook op de hoogte dat het mogelijk is een migraineaanval te krijgen tijdens de ontspanningsperiode zodat men weet wat er dan aan de hand is.
  • Vraag gericht advies aan een begeleider wanneer je klachten krijgt bij bepaalde oefeningen. Op deze manier kan de sportbeoefening worden afgestemd.
  • Sport je in een groep, vertel je medesporters over je aandoening.

Wil je meer weten? Lees de folder Sportief bewegen met migraine of kijk op Sportzorg


advertentie

Aquatickets