15 oktober ZwembadBranche Dag

Zijn ze bij jou al in het water gevallen?

Het jaar 2023 is alweer in volle gang. Bij velen begint een jaar met goede voornemens: een aantal kilootjes minder, stoppen met roken, meer sporten en gezonder eten. Hoe staat het er nu voor, zijn jouw goede voornemens al in het water gevallen? Natuurlijk zijn het allemaal mooie plannen, maar hoe worden deze werkelijkheid? Leone Hamaker kijkt met de Theorie van Gepland Gedrag van de psycholoog Icek Ajzen hoe het met elkaar wel lukt om deze vol te houden.

Theorie van Gepland Gedrag

Je weet dat ik niet van toeval houd. Dus bij goede voornemens hoort een plannetje. Heb jij een plannetje voor je eigen zwemlessen? Neem je jezelf voor om het een keer helemaal anders te gaan doen? Andere oefeningen, meer spelenderwijs, de kinderen meer vragen stellen en de administratie meteen invullen. Maar het is lastig en niet makkelijk in het ‘echie’. Het blijft vaak steken bij een eenmalige aanpassing of het goede voornemen wordt zelfs helemaal niet uitgevoerd. Waar kan dit nu aan liggen? Wat zou jij hier aan kunnen doen?  Eén van de bekendste theorieën die probeert te verklaren waarom je als persoon bepaald gedrag vertoond, is de Theorie van Gepland Gedrag. Een gedragstheorie die bedacht is door de psycholoog Icek Ajzen. De Theorie van Gepland Gedrag gaat ervan uit dat drie soorten overtuigingen jouw intenties en gedrag bepalen. Deze theorie is inmiddels in zeer veel verschillende situaties onderzocht. Van ziekenhuizen tot klaslokalen. Van het bedrijfsleven tot vrijwilligers die werken voor een goed doel. Maar hoe pas jij dit nu toe in jouw praktijk? 


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



  1. Allereerst moet je het nieuwe gedrag echt belangrijk of waardevol vinden. 
  2. Ten tweede moet je ervan overtuigt zijn dat anderen dit gedrag zullen waarderen. 
  3. Ten slotte moet je geloven dat jij in staat bent om dit gedrag daadwerkelijk in de praktijk te laten zien. 

Positieve gedragsverandering

Natuurlijk begint het bij nadenken over wat voor jou belangrijk is en waar de kansen liggen. Vervolgens is het belangrijk deze gedachten te durven en kunnen delen met anderen. Alleen door met elkaar te praten, kom je erachter wat anderen waarderen (aan jou) en waar je elkaar kunt helpen en aanvullen. Zo krijg je ook eerder valkuilen in beeld en kom je sneller tot plannen om hier iets aan te doen. Helemaal in lijn met de Theorie van Gepland Gedrag ben ik ervan overtuigt dat zo de kansen stijgen en dat de uitgesproken intenties echt leiden tot gedragsverandering. Hier ligt ook een grote verantwoordelijk voor de leidinggevenden en de zwemonderwijzers zelf. Positieve gedragsverandering door samenwerking kan alleen plaatsvinden als binnen de organisatie tijd, ruimte en ondersteuning wordt geboden. Helaas heb ik vaak meegemaakt dat het door tijd- en geldgebrek hieraan ontbreekt.Terwijl juist hier de sleutel tot verbetering en succes ligt. Ook niet verwonderlijk dat onderzoek uitwijst dat niets tijdrovender is dan een slecht functionerend team. Met de Theorie van Gepland gedrag in gedachten gaat iedere manager of zwemonderwijzer zich het volgende afvragen bij een goed voornemen: 

  1. Wat vind ik waardevol aan zwemles? 
  2. Wat vinden het team en de leerlingen belangrijk? 
  3. Wat is er nodig om deze wensen in de lespraktijk om te zetten? 
  4. Op welke momenten kunnen we dit het beste met elkaar bespreken? 

Tot slot: hoe moet ik mijn omgeving of organisatie inrichten om mijn voornemens te behalen? Als we in 2023 vaker tijd en ruimte vrijmaken, weet ik zeker dat meer voornemens worden omgezet in gedrag. Dat jouw goede voornemens niet in het water vallen, maar zich in 2024 als een vis in het water voelen! 

Lees ook: Lastig om gedrag te veranderen? Dit is waarom…


advertentie

Pomaz