Niet iedereen voelt zich veilig bij zwemmen in buitenwater

Voor afkoeling in de zomer zoeken mensen vaak het buitenwater op. Maar buitenzwemplekken zijn zeker niet altijd zonder gevaar. De meerderheid vindt zwemmen in buitenwater dan ook gevaarlijker dan in een zwembad. Driekwart voelt zich wel vaak of altijd veilig wanneer zij zwemmen bij een buitenzwemplek, voor een kwart van de mensen geldt dit nog niet. De helft vindt dat bij officiële buitenzwemplekken verplicht toezicht gehouden moet worden.

Driekwart veilig

Meer dan de helft (58%) vindt zwemmen in buitenwater gevaarlijker dan zwemmen in een zwembad, zo blijkt uit het Nationaal Sportonderzoek van het Mulier Instituut. Driekwart voelt zich wel vaak of altijd veilig wanneer zij zwemmen bij een buitenzwemplek. Bijna één op de vier (22%) geeft aan weleens het gevoel te hebben dat er bij buitenwater snel iets mis kan gaan. Met een buitenzwemplek wordt dan bedoeld een plaats met water op een openbare plek in de vrije natuur, zoals een kanaal, een rivier, een meer of de zee, waar gezwommen of gerecreëerd kan worden. Ook een natuurbad, recreatieplas of stadstrand waar entree betaald moet worden is een buitenzwemplek, openluchtzwembaden vallen hier niet onder. Drie op de vijf respondenten (60%) geven aan dat de zwemplek waar ze zwommen een officiële zwemlocatie was.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Maatregelen

De meerderheid neemt wel bewust maatregelen. Drie op de vier mensen geven aan binnen het aangegeven zwemgebied te blijven, ruim een derde vraagt anderen een oogje in het zeil te houden als ze gaan zwemmen. Vergeleken met 2018 kijken ook meer mensen of er veiligheidsmaatregelen zijn bij buitenzwemplekken, 12 Procent weet niet of er een EHBO-post was op de zwemplek en in 2018 was dit nog veertig procent. Over het gebruik van alcohol maakt men zich minder zorgen, het aantal mensen dat alcohol drinkt bij het buitenzwemwater is met 21% meer dan verdubbelen. Van de respondenten die hebben gezwommen in Nederland vinden de meeste dat een goede zwemvaardigheid een vereiste is voor zwemmen in buitenwater (74%, figuur 3). Van de respondenten die bij een buitenzwemplek in Nederland hebben gezwommen heeft het grootste deel een zwemdiploma, 8 procent heeft geen diploma. Voor bijna de helft geldt dan dat zwemdiploma B hun hoogst behaalde diploma is. Ook vinden twee op de drie (66%) dat een ouder kinderen tot 12 jaar moet begeleiden als zij in buitenwater zwemmen. De helft van de respondenten vindt dat bij officiële buitenzwemplekken verplicht toezicht gehouden moet worden (50%).

Lees ook: Hoe kun je kinderen in de zwemles voorbereiden op open water?

Waar wordt er gezwommen?

De meerderheid (56%) van de respondenten heeft de afgelopen twaalf maanden in buitenwater gezwommen. In de maanden juni tot en met augustus heeft 41 procent een buitenzwemplek bezocht om te zwemmen en 38 procent om te recreëren. Van de respondenten die een buitenzwemplek hebben bezocht, deed 77 procent dit in Nederland. De zee (63%), recreatie- of zwemplassen (60%) en meren (41%) worden het meest bezocht. De meeste respondenten bezoeken een buitenzwemplek voor afkoeling (50%) of om van de natuur te genieten (46%). Vergelijkbaar met de monitor uit 2018 geeft bijna de helft van de respondenten (46%) aan te zwemmen op plaatsen waar zij nog kunnen staan. Ongeveer een derde (32%) zwemt op plaatsen waar zij niet meer kunnen staan.

Monitor

Het Nationaal Plan Zwemveiligheid (NPZ) heeft als ambitie de zwemveiligheid in Nederland te vergroten. Naar aanleiding hiervan monitort het Mulier Instituut verschillende onderwerpen op het gebied van zwemveiligheid, zo ook de ervaren veiligheid bij buitenzwemplekken in Nederland centraal. Het doel is de ervaren veiligheid bij het buitenzwemmen in kaart te brengen en is een vervolg op de monitor uit 2018.

Lees voor meer informatie de factsheet ‘Buitenzwemmen 2022 De ervaren veiligheid bij buitenzwemplekken’