Zie je een draak? Laat je niet gijzelen!

Het ZwembadBranche Congres bestond weer uit bijzondere sprekers, toffe keuzesessies en waardevolle gesprekken met elkaar. Een inspirerende dag met aandacht voor elkaar én voelen dat jij persoonlijk ertoe doet. Hoe kun jij van dit congres, waar je misschien niet bij aanwezig was, toch iets meenemen naar jouw zwempraktijk? Lees hier de column van Leone Hamaker.

Voorbereiding

De uitgangspunten van het congres zijn simpel: structureel energie steken in de voorbereiding, informatie vergaren bij de deelnemers door gesprekken aan te gaan en zoeken naar een fijne organisatie voor deelnemers en de organisatie zelf. Met deze uitgangspunten kun je ook jouw zwemlessen beter afstemmen op je deelnemers. Nu denk je misschien: “ZwembadBranche organiseert het congres maar één keer per jaar. Ik geef twintig lessen per week, daar heb ik echt geen tijd voor.” Dat klopt. Toch kan ook jij hier zeker iets mee bij jouw zwemlessen. Mits je je niet laat gijzelen door draken, zo maakten de sprekers op het congres mij al snel duidelijk. 


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Draken temmen

Jeane Bakker was één van de sprekers en zij was hilarisch en scherp over hoe je draken kan temmen. Oftewel, hoe ga je om met een vervelend, narrig en vooral irritant persoon. Een draak kan iedereen zijn: een collega, ouder of kind. Vaak ontstaan draken door verschillen in verwachting bij jou of bij die ander. Die draken houden je bezig, daar denk je over na en voor je het weet heb je een draak die jou gijzelt. Voorkom dat en probeer bewust die draak te temmen. Ga in gesprek, laat die ander in zijn waarde en kom diegene een beetje tegemoet. Daar worden jullie beiden beter van.

Lees ook een andere column van Leone: Eerst de fundering en dan pas bouwen

Gegijzeld

Een andere spreker was Arjan Erkel, hij werd in 2002 ontvoerd door zwaarbewapende rebellen in Dagestan en 607 dagen gegijzeld in een ondergronds hok van anderhalf bij twee meter. Van een gijzeling van bijna twee jaar, zoals Arjan Erkel heeft meegemaakt, is bij ons geen sprake. Toch herken je vast situaties waarin jij je gegijzeld voelt. Dat je in een situatie zit, die je echt niet wilt. Volgens Arjan is dan maar één keuze mogelijk: ga er mee aan de slag. Volgens hem een kwestie van doen en lef tonen. Realiseren wat voor jou waardevol is. Het gaat om vrijheid van denken, jouw levens- en werkplezier. Arjan hield ons een spiegel voor. Hij vroeg of we iets zouden willen verbeteren of veranderen in onze huidige situatie. En als dat zo is, wat ons dan nog tegenhoudt om dat te doen?

Maak keuzes!

Voel jij je gegijzeld in je rooster? Zijn 20 lessen per week als een draak voor jou? Heb je veel draken van kinderen met hun ouders of draken van ouders met hun kinderen? Dan is het tijd om in actie te komen. Ga het gesprek aan met je leidinggevende, je collega, die ouder of praat eens met dat kind. “Werken aan werkgeluk werkt”, zei Paul ter Wal in één van de keuzesessies. Ga zelf op zoek naar jouw werkgeluk, wacht niet tot een ander het voor jou gaat doen. Niets doen gaat ten koste van je gezondheid, bevlogenheid en passie voor je werk. Maak keuzes, zodat je niet langer gegijzeld wordt door je eigen of andermans draken. Jij bent het waard. Bemerk je een draak, laat je niet gijzelen maar tem die draak!

Deze column van Leone Hamaker verscheen eerder al in ZwembadBranche #88

Wil je reageren op deze column mail naar leone@leonehamaker.nl
Wil jij de komende editie van ZwembadBranche ook (thuis) ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis abonnement via deze link.