Landelijke Dag Tegen Pesten: iedereen kan er wat tegen doen!

Pesten kan een enorm grote impact hebben op mensen. Bekend is de metafoor met het verkreukelde papier dat nooit meer kan worden gladgestreken, de negatieve ervaringen blijven hun hele leven bij. Natuurlijk is het belangrijk om pesten te stoppen. Elke dag moeten we ons hier bewust van zijn, maar deze dag staan wij extra stil bij pesten en de gevolgen voor iedereen: slachtoffers, pestkoppen, meelopers en omstanders.

Gevolgen voor iedereen

Pesten komt voor in groepen waar mensen zich niet veilig voelen en zowel bij kinderen als volwassenen. Voor diegene die worden gepest kan dit nog lang erna zijn sporen achterlaten. Het is vaak ook lastig om het te keren, maar niemand hoeft hier alleen in te staan. Iedereen kan hier verandering in brengen en zorgen voor een veilige omgeving waarin we allemaal tot bloei kunnen komen. Juist in onveilige groepen hebben leidinggevenden, instructeurs en leraren minder zeggenschap dan de groepsleden zelf. Juist met elkaar kan het stigma van pestgedrag worden doorbroken door op te komen voor degenen die hulp nodig hebben. Pesten heeft gevolgen voor iedereen en daar moeten we allemaal tegen strijden. Als je hulp nodig hebt, weet dan dat het oké is om naar een volwassene te stappen die je vertrouwt en om hulp te vragen bij het maken van vrienden of om anderen te helpen.  Als je in het verleden iemand hebt gepest, bied dan je excuses aan en laat zien dat je begrijpt dat het niet oké was om te pesten. En realiseer je als pestkop dat als je iemand pest, het alleen iets over jou zegt: wie/wat je pest ben je zelf. Samen streven naar een wereld waarin we elkaar respecteren en waarderen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Wat te doen tegen pesten?

Het is niet gezegd dat je er altijd tussen moet springen als je ziet dat iemand wordt gepest, het is belangrijk dat je eerst kijkt of het veilig is om te reageren. Zo niet, zoek dan hulp of houd het slachtoffer in de gaten en vang hem/haar op zodra je kan. Jij kan een begin maken naar een oplossing waar pesten wordt gestopt.

Om te beginnen kun jij al een verschil maken door aandacht te schenken aan mensen die gepest worden. Een simpele glimlach of een vriendelijke groet kan soms al genoeg zijn om iemand het gevoel te geven er niet alleen voor te staan. 
 
Daarnaast kun jij ook opkomen voor mensen die gepest worden. Laat duidelijk merken dat het gedrag van de pester niet geaccepteerd wordt en dat ook jij hier niet achter staat. Hoe meer mensen zich uitspreken tegen pesten, hoe minder vaak het voorkomt.

Tot slot is het belangrijk om ook bij jezelf te beginnen. Heb jij het idee dat je zelf weleens pestgedrag vertoont? Stel jezelf dan de vraag waarom je dit doet en hoe je dit gedrag kunt veranderen. Als we allemaal wat meer begrip en respect zouden hebben voor elkaar, zou de wereld er een stuk mooier uitzien.

Wat kun jij in het algemeen doen?

Ook in het algemeen kun je pesten een halt toeroepen. Met elkaar kun je laten zien dat pesten niet ok is en zorgen dat mensen die worden gepest zich gesteund voelen. Wat kun je doen met zwemleskinderen of collega’s tegen pesten in het algemeen?

Complimentenmuur

Maak een muur van papier of karton en hang deze op een centrale plek. Nodig mensen uit om complimenten op de muur te schrijven voor anderen. Dit kan een eenvoudige maar effectieve manier zijn om positiviteit te verspreiden en mensen te laten zien dat ze gewaardeerd worden.

Stop pesten nu challenge

Bedenk een aantal creatieve uitdagingen waarbij mensen een statement maken tegen pesten. Bijvoorbeeld: maak een TikTok-video waarin je laat zien hoe je op een positieve manier opkomt voor iemand die gepest wordt, of deel een foto van jezelf met een “Ik STOP pesten nu!” armband om anderen te inspireren.

Lees ook: Verziekte werksfeer: wat kun jij doen tegen roddelen?

Hoe vaak wordt er gepest?

  • 1 op de 10 kinderen (10%) op de Basisschool (dit zijn 2 tot 3 kinderen in iedere groep) onderzoek CBS
  • 1 op de 20 jongeren (5%) op het Voortgezet Onderwijs (dit zijn 1 tot 2 jongeren in iedere klas) onderzoek CBS
  • 1 op de 14 studenten (7%) MBO, Hogescholen & Universiteit onderzoek Monitor Sociale Veiligheid
  • 1 op de 5 jongeren Online (20%) Online Pesten onderzoek CBS
  • 1 op de 5 leden op een sportvereniging (20%) Sport (zowel bij jonge als bij volwassen leden) onderzoek NOC*NSF en Centrum Veilige Sport
  • 1 op de 8 werknemers (12,5%) op het Werk onderzoek TNO
  • 1 op de 5 bejaarden (20%) in Woonzorgcentra & Verpleeghuizen onderzoek Nationaal Ouderfonds