27 maart ZwembadBranche Congres

Missie Coalitie Leefstijl in de Zorg: vanaf 2025 gezonde leefstijl integraal onderdeel gezondheidszorg

Leefstijl integraal onderdeel laten uitmaken van de reguliere zorg om zo leefstijlinterventies effectief in te zetten ter voorkoming en behandeling van gezondheidsklachten, aandoeningen en ziekten. Met de Coalitie Leefstijl in de Zorg slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen en zetten zij zich in voor hun missie: implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg per 1 januari 2025. Uiteraard is bewegen in het water ook heel gezond en kan het zwembad en de zwemschool hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Curatieve zorg

Van steeds meer ziekten is duidelijk dat leefstijl een belangrijke rol kan spelen in de behandeling en/of het herstel. Niet alleen diabetes type 2, waar 1,2 miljoen Nederlanders mee te maken hebben, ook hart- en vaatziekten (1,7 miljoen mensen) en obesitas zijn voorbeelden. Maar ook in de behandeling van kanker, maag-, darm-, en leveraandoeningen en dementie. Reden te meer om leefstijl standaard, en waar nodig vergoed, onderdeel van de behandeling te maken. Leefstijlinterventies verdienen een gelijkwaardige plaats in de curatieve zorg, naast bijvoorbeeld medicatie en medische ingrepen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Integraal Zorg Akkoord

In september 2022 is het Integraal Zorg Akkoord (IZA) door veel zorgpartijen getekend. Daar is afgesproken dat VWS vanaf 2023 middelen beschikbaar stelt voor een brede leefstijlcoalitie met als doel implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg. De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft als missie dat vanaf 1 januari 2025 de inzet op gezonde leefstijl integraal onderdeel is van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte (risicogroepen en patiënten). Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf recent het startsein en benadrukt hiermee een gezonde leefstijl integraal onderdeel te willen laten uitmaken van de reguliere zorg. “Dat vraagt om een inspanning van patiënten, artsen en wetenschappers. Van patiënten om het belang van leefstijl te omarmen en gewoontes te veranderen, van artsen om te adviseren over leefstijl en goede keuzes te ondersteunen en van wetenschappers om onderzoek op dit gebied aan te jagen en uitkomsten actief te delen met de praktijk zodat behandelingen up to date blijven. Zo dragen alle partijen bij aan een betere behandeling, snellere genezing en meer regie bij de patiënt.”

Lees ook: Zwemmen als medicijn in de gezondheidszorg

Onafhankelijk onderzoeksprogramma

De Coalitie Leefstijl in de Zorg wordt gevormd door partijen die actief zijn in en om leefstijl in de zorg, vanuit de praktijk, beleidsmatig, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier. Partijen zijn ervan overtuigd dat zij door samenwerking in de Coalitie leefstijl beter en sneller een passende plek in de zorg kunnen geven. De coördinatie van de coalitie is in handen van TNO en inhoudelijk wordt de coalitie georganiseerd samen met Patiëntenfederatie Nederland, NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra) en vereniging Arts & Leefstijl. ZonMw start een onafhankelijk onderzoeksprogramma dat aansluit bij de missie van de Coalitie. Directeur programma’s ZonMw Mariëlle Snijders: “we kijken ernaar uit om met de input van de Coalitie via het ZonMw subsidieprogramma ‘Leefstijl in de zorg’ bruikbare kennis te genereren over de inzet van leefstijlinterventies binnen de curatieve zorg die leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten”.

De activiteiten van de Coalitie Leefstijl in de Zorg zijn te volgen op de website van de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en inzichten.

Bron en meer informatie: ZonMw


advertentie

Hellebrekers