15 oktober ZwembadBranche Dag

Wereld Diabetes Dag: Zwemmen en diabetes

Het is vandaag Wereld Diabetes Dag. Deze dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Men wilde zo aandacht en begrip vragen voor diabetes onder volwassenen, maar ook onder kinderen. Vandaag de dag nog steeds actueel. Helaas. De bewegingsarmoede neemt alleen maar toe en de het gebrek aan fysieke activiteit heeft verstrekkende gevolgen voor onze gezondheid.

Gezondere levensstijl

Gisteren liet het RIVM nog weten dat steeds minder mensen voldoen aan de beweegrichtlijn, waarop Erik Scherder bij OP1 een warm pleidooi hield voor concrete maatregelen, maar vooral voor het erkenen van de urgentie bij de politiek. Ronald Wouters is oprichter van de Partij van de Sport en wil met zijn partij deze urgentie laten doordringen in Den Haag. Al langer maakt hij zich enorme zorgen en wees vandaag op deze Wereld Diabetes Dag op zijn LinkedIn op de toename van Ouderdomssuiker bij Jonge Kinderen, waar het AD vandaag een artikel aan wijdde. Als directeur van NL Actief zet hij zich al langer in voor een vitaler Nederland en volgens hem wordt het tijd dat de politiek een cruciale rol gaat spelen in het aanpakken van dergelijke gezondheidskwesties en het bevorderen van een actievere, gezondere levensstijl onder alle leeftijdsgroepen. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op een chronische ziekte, zoals diabetes type 2. Bewegen is daarom goed. Maar ook als je chronisch ziek bent, het vermindert namelijk de lichamelijke klachten. Het leefstijlprogramma’s Keer diabetes2 om laat zelfs zien dat mensen met diabetes type 2 door bewust te kijken naar voeding en bewegen minder medicijnen hoeven te slikken of helemaal niet.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Bewegen en diabetes

Bewegen is dus belangrijk om te voorkomen, maar ook om te verzachten. Zwemmen is uiteraard bij uitstek een prettige manier van bewegen, hierbij enkele tips voor bewegen met diabetes.

  • Draadloze insulinepomp
    In plaats van een spuit kun je een pomp gebruiken. Hiermee kun je een extra dosering geven en het onthoudt hoeveel insuline is afgegeven. Helaas kan je hier niet mee zwemmen. Gelukkig bestaat er ook een ‘draadloze’ insulinepomp. Deze zit direct op de huid en er is geen aparte infuusset met slangetje nodig. Met een ander apparaat kun je het bedienen. Doordat de pomp waterdicht is, hoeft deze niet te worden losgekoppeld voor het zwemmen.

Lees ook: Exercise is Medicine: enorme gezondheidswinst als mensen (meer) gaan bewegen

  • Blessure achillespees
    Uit onderzoek is gebleken de achillespezen van mensen met diabetes type 2 bijna tweemaal zoveel afwijkend peesweefsel bevatten als de gezonde groep. Overgewicht en gemiddelde bloedsuiker (HbA1c) bleken de belangrijkste verklaring. Mensen met diabetes type 2 en overgewicht lopen daardoor meer risico op een achillespeesblessure. Om te bewegen is het daarom beter om activiteiten te doen waarbij er minder gewicht komt op je voeten, zoals zwemmen.
  • Snelle suikers bij hypo
    Sommige mensen met diabetes krijgen hypo’s van meer bewegen. Neem daarom altijd druivensuiker mee. Deze snelle suikers helpen bij een hypo. Voel je vaker hypo’s aankomen tijdens het bewegen? Overleg dan met de arts of verpleegkundige. Als je een warkout doet in het zwembad, breng dan ook altijd de instructeur op de hoogte.
  • Samen sporten
    En tot slot als je moeite hebt om je ertoe te zetten: sport samen. Dat werkt als een ‘stok achter de deur’. In een groepje kun je elkaar helpen. Samen sporten kan ook afleiden van de inspanning en maakt het zo makkelijker. Om te zwemmen hoef je natuurlijk geen lid te worden van een vereniging. Zoek je iemand om samen mee te zwemmen? Kijk op de verschillende websites waarmee je een zwemmaatje in jouw buurt kan vinden.

Kijk voor meer informatie over diabetes en bewegen bij het Diabetesfonds.


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier