Ouders opgelet! Zo kan elk kind op een veilige manier genieten van water

Het is mooi weer en de zomervakantie duurt ook niet heel lang meer. Deze periode wordt het water veel gebruikt om in af te koelen. Vooral door kinderen, water heeft een grote aantrekkingskracht op hen. Voor kinderen is water altijd een feest om ermee en erin te spelen. En dat maakt het lastig, kinderen zien vaak de gevaren van water niet. Gelukkig is het besef dat een kind een zwemdiploma moet halen bij veel ouders aanwezig. Maar tot die tijd, kan het helaas ook misgaan. Hier lijken ouders zich minder van bewust. Hoe kun je een kind dan op een veilige manier van water laten genieten? Minette Lommers geeft een aantal nuttige tips.

  1. Zwem zoveel mogelijk met je kind. Het liefst ook zo jong mogelijk. Kinderen zijn het gewend tijdens de zwangerschap, wen het ze dan ook vooral niet af. Ga babyzwemmen of regelmatig met je kind zwemmen. Zo raakt het kind vertrouwd met het water. Vaak word je als ouder bij baby/peuterlessen ook geleerd hoe je het beste veilig met je kind kunt zwemmen. Tevens wordt er van jongs af aan ook veel gedaan aan de ‘zelfredzaamheid’. Je staat er van versteld hoe jong kinderen al kunnen drijven of zelf naar de kant kunnen zwemmen. Een ‘must-do’ dus.
  2. Toezichthouders zien veel, maar niet alles. Ze staan er zeker niet voor niets, maar op een drukke dag kunnen er in een zwembad meer dan 2000 bezoekers aanwezig zijn. Dat is best veel om in de gaten te houden…. Houd je kind daarom, zeker als het nog niet kan zwemmen, altijd zelf in de gaten. Laat ze nooit alleen. Ook niet om ‘even’ naar het toilet te gaan. Neem je kind dan mee, want ook in een korte tijd kan veel gebeuren.
  3. Houd ook kinderen die net een zwemdiploma hebben, goed in de gaten. Kinderen halen vaak al op jonge leeftijd het zwemdiploma en meestal in een vertrouwde omgeving zonder spelende en schreeuwende kinderen. Een ‘vrij zwemmen’ situatie is vaak heel anders dan de zwemles. De zwemdiploma’s worden wel steeds meer praktijkgericht, maar dan nog is het anders. Er is dan geen instructeur om aanwijzingen te geven en er liggen veel meer kinderen tegelijk in het water.
     
  4. Lees ook: Kinderen met zwembandjes niet altijd veilig in het water


    Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



  5. Zwembandjes geven geen zekerheid. Blijf ook bij kinderen met zwembandjes of houd ze altijd goed in de gaten. De zwembandjes (vleugels) kunnen bij het springen in het water gemakkelijk af gaan. En let op! Zwemvesten die worden gebruikt voor de zwemles, zijn geen zwemvesten waarmee je zomaar blijft drijven met je hoofd boven water. Als je deze aan hebt, moet je al met je handen en voeten op de goede manier kunnen bewegen om je hoofd boven water te houden. Iets wat je in de zwemlessen uiteraard als eerste leert.
  6. Broertjes en zusjes zijn geen toezichthouder. Hoe graag je dit misschien ook zou willen, laat de verantwoordelijkheid niet over aan een kind. Kinderen zijn en blijven onvoorspelbaar. Als ze toevallig in het zwembad een vriendje of vriendinnetje tegen komen, zijn ze vaak alles vergeten. Daarom mogen ook in de meeste zwembaden kinderen zonder zwemdiploma alleen in het zwembad onder begeleiding van een volwassene.
  7. Een kind dat verdrinkt hoor je niet. In tegenstelling tot wat veel ouders denken, hoor je iemand geen ‘help’ roepen of zie je iemand hoog met de armen boven water zwaaien tijdens het verdrinken. Kinderen en volwassenen verdwijnen geruisloos onder water. Zeker in een zwembad waar het druk is, zal dit dus niet zo snel opvallen.

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Wil jij reageren op de blog van Minette? laat het ons weten via een reactie hieronder of op onze facebookpagina.

Wil jij ook een blog schrijven? Mail naar info@zwembadbranche.nl