‘Kinderen die bang zijn watervrij maken, is het allerleukste van het vak’
Na in diverse zwembaden te hebben gewerkt, begon Jos Koelemeijer in 1983 zijn eigen zwemschool. Hij startte met lesgeven in een verwarmd zwembad in een saunacomplex, maar zeven jaar later was het voor Jos tijd voor de volgende stap: een eigen zwembad op recreatieterrein De Weijver in Hoogwoud. Al veertig…
‘Ieder kind heeft recht om veilig en met plezier te kunnen sporten’
Uit onderzoek blijkt dat het aantal kinderen dat sport de afgelopen jaren is toegenomen en dat zwemmen de populairste sport is onder kinderen tussen de 5-12 jaar. Dit en het feit dat Nederland een waterland is, steunde de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) vorig jaar om haar jeugdsportvisie te lanceren. Deze…
Opstaan en doorgaan!
Onlangs las ik ‘Veerkracht is een Leerkracht!’ van Marcel van Herpen waarin hij aandacht vraagt voor de ontwikkeling van veerkracht in de opvoeding en het onderwijs. In het voorwoord schrijft hij: ‘Door onze individuele benadering in opvoeding en onderwijs vandaag de dag, bestaat het gevaar dat wij onze jeugd onvoldoende…
Op vakantie? Let op de afzuigroosters bij zwembaden
Vandaag begint voor de tweede regio de zomervakantie. Alleen regio Noord moet nog een week wachten op een heerlijke vakantie in het buitenland of in eigen land. Waar men ook heengaat, er is vaak een zwembad. Voor de jeugd betekent vakantie immers vaak vooral heel veel zwemmen. Maar zwemmen is…
Niet rammen, maar dansen!
Leren zwemmen zou voor ieder kind een feestje moeten zijn. Met zijn boek ‘Naar ’t diepe!’ wil Dave Klaassen laten zien dat dit in elke fase van de zwemles mogelijk is en ook niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Verplaats je telkens in het kind en maak het leuk van…
Kinderen verdrinken snel en geruisloos: de 4 van Veilig in en om water
Met het mooie weer zoeken velen verkoeling in open water. Maar helaas is dit niet altijd zonder gevaar. Reden dat er een campagne is opgezet om mensen te wijzen op de risico’s van zwemmen in open water. Daarnaast blijkt het ook nog steeds belangrijk om ouders te wijzen op de…
Hoe voorkom je schaamtegevoelens bij kinderen?
Als zweminstructeur werk je dagelijks met kinderen die nieuwe vaardigheden leren en dus ook regelmatig fouten maken. Natuurlijk mag dat, maar hoe ga je daarmee om? Waarschijnlijk ben jij je er niet van bewust, maar het kan zijn dat jouw reactie schaamtegevoelens oproepen. En is dat dan nog wel effectief?…
Zo ga je om met verlatingsangst bij de zwemles
Je herkent het vast wel: verdrietige kinderen op de zwemles omdat zij hun vader of moeder moeten achterlaten. Soms is het zo weer over en soms is het een drama. Kinderen zijn verdrietig, ouders voelen zich machteloos en de zweminstructeur probeert alles uit de kast te halen om het tij…
Rookvrij buitenbad: hoe doe je dat?
Wel of niet roken is uiteraard iemands persoonlijke keuze. Maar dat roken niet goed voor je is, behoeft geen nadere toelichting. En dat het heel belangrijk is dat kinderen niet beginnen met roken ook. Rookvrije omgevingen dragen hier dan aan bij. Gelukkig zien we dat het aantal speelplekken en sportverenigingen…
Goede administratieve hygiëne: zo doe je dat
Het leerlingvolgsysteem is wat mij betreft een essentieel onderdeel van het contact met ouders. Voorwaarde is dan wel dat je het efficiënt invult. Als het goed wordt bijgehouden, haal je er als docent veel informatie uit voor de lessen. Maar is het ook erg nuttig voor een teamleider die ouders…