Niet zeggen wat je niet ziet, maar wat je wel ziet
Van nature ben ik een optimist. Voor mij is het glas altijd halfvol en ik zie de zon meestal schijnen achter de wolken. Natuurlijk realiseer ik me ook wel dat ik daarin af en toe doorsla. Dan ga ik bagatelliseren, ben ik te goedgelovig of blijf ik te lang potentie…
Daag jezelf uit: zeg eens niet niet…
Niet aan de lijn hangen, niet rennen, niet steeds onder water gaan, niet duwen, niet zo schreeuwen, waarom sta jij nog niet op de kant? Komt de boodschap nog wel aan bij kinderen als ze deze feedback van jou ontvangen? Of zijn ze hier inmiddels al Oost-Indisch doof voor? Vaak…
‘Blijf gewoon lekker zwemmen, zo heb je ook nog wat aan je diploma’
Marjorie Meijer is al jarenlang werkzaam in de zwembranche. Als hoofd zwemzaken was zij verantwoordelijk voor de zwemlessen in zwembad De Waterlelie in Aalsmeer, momenteel vervult zij dezelfde rol bij zwembad De Wel in Nieuwkoop. Hoewel dit zwembad kleinschaliger is, zijn de uitdagingen hetzelfde. “Uiteindelijk wil je dat alle kinderen…
Welke kinderen zitten bij jou op zwemles?
Geen enkel kind is hetzelfde, we zijn immers allemaal uniek. Maar is er een bepaalde lijn te ontdekken zodat we kinderen beter kunnen begrijpen, vroegen wetenschappers in Amerika zich af. Om hier achter te komen heeft men voor een onderzoek ouders gevraagd naar het gedrag van hun kleuter. Hoe beweeglijk…
Praten met kinderen wordt zo simpeler, effectiever en vooral leuker!
Praten met kinderen is niet zo moeilijk. Praten zodat zij daadwerkelijk je aandacht hebben en gaan luisteren is lastiger. Maar niet volgens ‘How to talk to kids’. Een methode die is gebaseerd op een andere manier van luisteren naar kinderen én praten met kinderen. Die staat voor een betere communicatie,…
Verlatingsangst bij de zwemles? Zo ga je daarmee om
Je herkent het vast wel: verdrietige kinderen op de zwemles omdat zij hun vader of moeder moeten achterlaten. Soms is het zo weer over en soms is het een drama. En zeker na een kerstvakantie waarin het ritme vaak afwijkt van wat zij gewend zijn, kan het extra spannend zijn….
Risicovol spel: ‘houd kinderen zo veilig als nodig en niet zo veilig als kan’
Ieder kind wil spelen. Gelukkig maar, want spelen heeft een belangrijke functie voor de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind. Bovenal is ‘risicovol spel’ goed voor de fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling. Alleen zien we dit helaas steeds minder. Reden voor wetenschappers van de Universiteit Utrecht om hier onderzoek naar te doen….
Onrust tijdens de zwemles: dit zijn de valkuilen…
Je hebt de zwemles goed voorbereid, weet precies wat je gaat doen en waarom. Maar als het zover is, luistert de één niet, wil de ander steeds naar de wc en is de volgende alleen maar aan het kijken waar zijn ouders zijn. Geen enkele les gaat precies volgens ‘het…
‘Jong geleerd is oud gedaan’: elke levensfase in beweging
In deze derde editie van de Week van de motoriek staat de vraag centraal hoe we mensen in alle levensfases meer en veelzijdiger aan het sporten en bewegen krijgen. We weten dat sporten en bewegen gezond is, maar Nederlanders zijn in vergelijking met andere Europeanen ‘kampioen zitten’. Hoe zorgen we…
Goede administratieve hygiëne: zo doe je dat
Het leerlingvolgsysteem is wat mij betreft een essentieel onderdeel van het contact met ouders. Voorwaarde is dan wel dat je het efficiënt invult. Als het goed wordt bijgehouden, haal je er als docent veel informatie uit voor de lessen. Maar is het ook erg nuttig voor een teamleider die ouders…