Zo ga je om met verlatingsangst bij de zwemles

Je herkent het vast wel: verdrietige kinderen op de zwemles omdat zij hun vader of moeder moeten achterlaten. Soms is het zo weer over en soms is het een drama. Kinderen zijn verdrietig, ouders voelen zich machteloos en de zweminstructeur probeert alles uit de kast te halen om het tij te keren. Maar ook nu moet de zwemles natuurlijk een feestje zijn. Verlatingsangst is een bekend fenomeen en gelukkig kun je hier ook wel iets aan doen. Psychotherapeuten Mary FitzGerald en Rebecca Landau-Millin hebben een paar goede tips.Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. • Vertrouwd maken
  Maak het kind vertrouwd met de ‘afscheidprocedure’ van het zwembad en leg het hele proces duidelijk uit. Tot hoever mag je mee als ouders, hoe werkt nu het omkleden, hoe blijf je op de hoogte. En hoe wordt een kind opgevangen als het kind huilt of echt helemaal overstuur raakt. Het is heel goed om dit duidelijk af te stemmen zodat ouders dit ook goed kunnen vertellen aan het kind, dan is het ook helder voor het kind wat het kan verwachten.
 • Bespreken
  Het is goed als ouders erover praten. Het van tevoren bespreken zal kinderen helpen zich op hun gemak te voelen. Ouders kunnen ook het afscheid naspelen met bijvoorbeeld Lego- of Playmobilpoppetjes. Hierdoor weten ze een beetje wat ze kunnen verwachten en het maakt de drempel voor kinderen om over hun angsten te praten ook lager. Of lees samen verhalen hierover, dit kan helpen om het beter te visualiseren en kinderen zo vertrouwd te maken met de situatie.
 • Gedeelde smart
  Misschien ken je nog een kindje op zwemles dat het moeilijk vindt om los te laten? Het kan een idee zijn om hen aan elkaar te ‘koppelen’, zodat beide kinderen iemand hebben op de zwemles die hem of haar kan aanvoelen. Onder het mom van ‘gedeelde smart is halve smart’ kan dit allebei de kinderen troost bieden.

Lees ook: Heb vertrouwen en durf los te laten

 • Spelletjes spelen
  Laat ouders oefenen met verlatingsangst door spelletjes te doen als verstoppertje. Deze spelletjes helpen kinderen om het vermogen te ontwikkelen om gescheiden te worden van hun ouders, maar het leert ze ook dat het slechts tijdelijk is. Ook helpt het kinderen te begrijpen dat zelfs als mensen niet fysiek aanwezig zijn, ze niet zijn verdwenen uit hun leven maar nog steeds bestaan.
 • Houd het ook luchtig
  Bovenal: maak het bespreekbaar, maar zorg dat het kind hierbij leidend is. Moedig kinderen dus aan om te praten als ze dit willen en laat het rusten als ze er even niet over willen praten. Voor ouders ook belangrijk om er zoveel mogelijk luchtig over te praten: wat heb je precies gedaan, wat deed de juf of meester, welke kindjes waren er nog meer? Het is een soort afleidingsmanoeuvre en benadrukt dat het niet alleen maar vervelend is, maar dat er ook leuke dingen gebeuren tijdens de zwemles. Uiteraard moet het verdriet van het kind nooit worden ontkend.


advertentie

Hellebrekers