De kracht van spelen voor jong én oud: neem een duik in het zwembad!

Als volwassene moet je van alles. In het ‘grote mensen leven’ wordt vaak gewerkt, een gezin draaiende gehouden, naar familie omgekeken, met vrienden afgesproken. En dan moet er ook nog tijd over zijn voor hobby’s, sporten en misschien ook wel even helemaal niks. Maar wat er vaak bij inschiet, is spelen. Dat is immers voor kinderen en waar halen we de tijd vandaan? Jammer, want spelen is juist heel goed voor een mens. Ook -of misschien wel juist- een volwassen mens. Toch maar wat vaker (samen met de kinderen) naar het zwembad? Dat is natuurlijk de ultieme plek om je speelhart op te halen!

Cruciale rol spelen

Klinkt allemaal leuk dat spelen, maar waarom is het nu echt zo belangrijk? Waarom ouden we wat vaker moeten te spelen. Ten eerste is het nog steeds leuk, maar het is ook goed voor je. Stuart Brown is een Amerikaanse psychiater en onderzoeker en vooral bekend om zijn werk op het gebied van spel en de rol ervan in de ontwikkeling van menselijk gedrag. Hij is de oprichter van het National Institute for Play, gericht op het bevorderen van het begrip van het belang van spel in het menselijk leven. Brown heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de biologische en psychologische aspecten van spel, waarbij hij heeft aangetoond hoe spelen een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen, het bevorderen van creativiteit, het verminderen van stress en het verbeteren van sociale vaardigheden. Hij heeft zijn bevindingen gepresenteerd in zijn boek ‘Play: How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul’, waarin hij de voordelen van spelen benadrukt voor mensen van alle leeftijden. Waarom precies? Een aantal redenen om het concreet te maken.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Instructies stimuleren ouders en kinderen te spelen in het water

  • Verlicht de stress. Spelen ontspant en vormt een geweldige tegenhanger voor stress. Wanneer je een slechte dag hebt, zul je je vanzelf beter voelen. Je bent even helemaal los van de realiteit.
  • Stimuleert creativiteit. Spelen draait om fantasie, het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu van de glijbaan gaat, een spelsport doet met anderen of meedoet aan een fantasievol spel in het water, niets stimuleert de geest zoals spelen.
  • Biedt leermogelijkheden. Kinderen spelen ‘omdat het leuk is’, maar ze leren tegelijkertijd ontzettend veel, net als volwassenen. Door ongedwongen te spelen, stimuleer je je oplossend vermogen en leer je je beter te concentreren.
  • Bevordert sociale interactie. Door samen te spelen, leer je elkaar weer op een andere manier kennen en ben je weer even samen. Met elkaar een dagje naar het zwembad is veel gezelliger dan iedereen achter zijn eigen scherm.
  • Houdt je jong. Bekijk eens een filmpje van mensen die plezier maken, en je zult merken dat het je humeur verbetert. Spelen houdt je jong van geest. Het laat je weer even als kind voelen.
  • Brengt vreugde. Dat is eigenlijk wel overduidelijk. Eén blik in een zwembad tijdens het vrij zwemmen waar iedereen zich uitleeft, zegt genoeg. Spelen draait om puur plezier zonder een specifiek doel.
  • Verbetert fysieke gezondheid. Natuurlijk is het ook goed voor je lichamelijke gestel. Neem hiervoor eens een duik in het zwembad en je zult merken dat je daarmee ongemerkt je hele hele lichaam in beweging zet.

Kijk voor meer informatie op The National Institute for Play


advertentie

E.B.T.C.