Kinderen verdrinken snel en geruisloos: de 4 van Veilig in en om water

Met het mooie weer zoeken velen verkoeling in open water. Maar helaas is dit niet altijd zonder gevaar. Ook de afgelopen weken waren er verdrinkingen met fatale afloop te betreuren. Een nachtmerrie voor de dierbaren. Reden dat er een campagne is opgezet om mensen te wijzen op de risico’s van zwemmen in open water. Daarnaast blijkt het ook nog steeds belangrijk om ouders te wijzen op de signalen van een verdrinking. Veel ouders weten niet dat kinderen snel en zonder geluid verdrinken. Reden voor VeiligheidNL om in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid vorig jaar voorlichting te ontwikkelen. Helaas blijft het actueel en is het ook dit jaar weer belangrijk om ouders ouders hierop te wijzen.

Misvatting

Uit onderzoek blijkt dat met name jonge kinderen tot 5 jaar een verhoogd risico lopen om te verdrinken. Het gebeurt vaak in en om huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje, een vijver of in bad. Eén op de zes kinderen overlijdt aan de gevolgen. De kinderen die na een bijna-verdrinking op de intensive care terechtkomen, worden dikwijls niet meer beter omdat de hersenen al beschadigd zijn door langdurig zuurstofgebrek. Opvallend vaak blijkt dat de ouders op het moment van de verdrinking even niet in de buurt van hun kind waren. De meeste ouders denken dat hun kind gilt, spartelt, roept of huilt als het verdrinkt en zij het dus wel merken als het misgaat. Maar dit is een misvatting, kinderen verdrinken zonder geluid. Zelfs in een laagje water van 10 centimeter diep kan een kind al in korte tijd verdrinken. Door altijd toezicht te houden kan dit voorkomen worden. Ondanks dat dit een simpele taak lijkt, zijn er toch nog ouders die zich laat afleiden als hun kind in de buurt van water is.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Zelfperceptie: ‘Een rivier oversteken is wat anders dan een baantje zwemmen in het zwembad’

Voorkom dat kinderen per ongeluk te water raken

Kleine kinderen raken onbedoeld te water, dit heeft te maken met de ontwikkelingsfase waarin peuters verkeren. Ze onderzoeken alles in de omgeving, zonder dat ze de gevaren hiervan in kunnen zien. Hun motorische vaardigheden zijn vaak nog slecht ontwikkeld waardoor ze zich bijvoorbeeld minder goed kunnen inhouden, wanneer ze van een heuvel naar beneden rennen. Daarnaast kunnen kleine kinderen niet zomaar zelfstandig uit het water komen. Bij deze groep is het dus van het grootste belang te voorkomen dat zij per ongeluk in het water terechtkomen. Kinderen van deze leeftijd waarschuwen voor de gevaren van water heeft nog weinig zin, omdat ze die gevaren nog niet inzien en onthouden. Laat staan dat ze het toepassen wanneer bijvoorbeeld een bal in het water rolt. Het is voor ouders daarom dan ook het beste om kinderen bij water altijd goed in de gaten te houden en een klein kind ook nooit alleen te laten in bad, in een tuin met een vijver of in een (opblaasbaar) zwembadje. En ouders onderling moeten goed afspreken wie er op een bepaald moment op het kind let, zodat daar geen misverstand over kan ontstaan. Goed gekozen afscheidingen, zoals een hek tussen de tuin en de sloot, kunnen kinderen ook tegenhouden. 

Kopje onder gaat geluidloos en snel

Om ouders alert te maken op het feit dat kinderen snel en geruisloos kopje onder gaan, zijn ‘de 4 van Veilig in en om water’ opgesteld. Dit zijn de vier belangrijkste adviezen om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen en die elke ouder moet weten.

De 4 van Veilig in en om water

Als mijn kind in de buurt van water is (zoals een zwembadje, badkuip of vijver), dan…

  1.   …zorg ik dat ik mijn kind altijd kan zien
  2.   …laat ik me niet onbewust afleiden, door bijvoorbeeld mijn smartphone of boek
  3.   …blijf ik zo dichtbij dat ik mijn kind kan aanraken
  4.   …loop ik nooit even weg bij mijn kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat

Kijk voor meer informatie op de website van VeiligheidNL