Op vakantie? Let op de afzuigroosters bij zwembaden

De schoolvakanties staan voor de deur. Velen zullen gaan genieten van een welverdiende rust op vakantie in het buitenland of in eigen land. Waar men ook heengaat, het zwembad maakt vaak een belangrijk onderdeel uit van de vakantie. Voor de jeugd is de vakantie vaak veelal een walhalla: heel vaak zwemmen. Maar zwemmen is niet zonder gevaar. We hebben al eerder tips gegeven voor ouders: het goed in de gaten houden van je kind staat vaak op nummer 1. Maar wat ook belangrijk is: de afzuigroosters. Heel belangrijk om hier goed op te letten.

Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan een kind door vacuüm vast blijven zitten. Deze zuigende kracht is zo sterk dat meerdere volwassenen een kind niet van het rooster kunnen trekken. Dit overkwam ook Willem (12) op zijn vakantie in Italië. Hij zat vast aan een rooster en heeft het helaas niet overleefd. Na dit droevige ongeval hebben zijn ouders en opa de Blue Cap Foundation opgericht, een stichting die zich inzet voor veiligere zwembaden en ook ouders wil wijzen op het gevaar. Zo heeft men een aantal zeer nuttige tips opgesteld voor de zwemouders.

>> Lees ook: Let de zwemouder goed op? Een paar ‘must-do’s’ op rij

Tips en adviezen

  1. Houd kinderen uit de buurt van openingen en roosters, blijf er zelf ook vandaan
  2. Leg aan grotere kinderen uit dat roosters gevaarlijk zijn en dat zij er vooral niet tegenaan moeten gaan staan of op gaan liggen.
  3. Wees alert op hoge zuigkrachten wanneer duikbrillen en dergelijke naar afzuigpunten worden gezogen.
  4. Kinderen met lange haren lopen extra risico. Als de haren in een afzuigputje worden gezogen, raken zij verstrikt achter het rooster. Trekken heeft dan geen zin. Direct het haar afknippen is het meest zinvol. U kunt dit voorkomen door het haar in een vlecht te doen.
  5. Ga niet zwemmen buiten de openingsuren van het zwembad.
  6. Houd kinderen altijd in het oog.
  7. Mocht er iemand vastgezogen zitten aan een rooster of opening in het zwembad; probeer die persoon er dan af te rollen. Trekken heeft vaak geen zin door de vacuümwerking van het systeem.  8. Variodeck