15 oktober ZwembadBranche Dag

Op vakantie? Let op de afzuigroosters bij zwembaden

Vandaag begint voor de tweede regio de zomervakantie. Alleen regio Noord moet nog een week wachten op een heerlijke vakantie in het buitenland of in eigen land. Waar men ook heengaat, er is vaak een zwembad. Voor de jeugd betekent vakantie immers vaak vooral heel veel zwemmen. Maar zwemmen is niet zonder gevaar. Natuurlijk moet je je kind altijd goed in de gaten houden. Maar wat ook belangrijk is: de afzuigroosters, vooral in het buitenland en in privé zwembaden. Heel belangrijk om hier goed op te letten.

Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan een kind door vacuüm vast blijven zitten. Deze zuigende kracht is zo sterk dat meerdere volwassenen een kind niet van het rooster kunnen trekken. Dit overkwam ook Willem (12) op zijn vakantie in Italië. Hij zat vast aan een rooster en heeft het helaas niet overleefd. Na dit droevige ongeval hebben zijn ouders en opa de Blue Cap Foundation opgericht, een stichting die zich inzet voor veiligere zwembaden en ook ouders wil wijzen op het gevaar. Zo heeft men een aantal zeer nuttige tips opgesteld voor de zwemouders.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Let de zwemouder goed op? Een paar ‘must-do’s’ op rij

Waar kunt u op letten als u of uw kinderen gaan zwemmen?

  1. Kindvriendelijke vakantieresorts zijn niet per definitie veilig. Houd kinderen dus zoveel mogelijk in het oog en laat kinderen niet zwemmen buiten de openingstijden van het zwembad.
  2. Maak na aankomst een rondje om het zwembad met de kind(eren) en wijs ze op mogelijke gevaren van de roosters of afzuigopeningen. De nieuwere zwembaden met een overloopsysteem zijn meestal veilig. Maar niet zeker als het zwembad attracties bevat zoals waterglijbanen, massagestralen, water spuwende kikkers of jacuzzi’s. Staat het water 20 of 30 centimeter onder de rand, dan heb je meestal te maken met afzuigopeningen in de wand of de bodem. Dit betreft veelal de wat oudere zwembaden. Daar moet je extra alert op zijn, zeker als in datzelfde zwembad waterattracties zijn aangebracht. Let er vooral op dat afzuigopeningen van een deugdelijk rooster zijn voorzien zodat ledematen niet in de afzuigleiding kunnen worden gezogen.
  3. Leg aan kinderen uit dat ze sowieso uit de buurt van de roosters en afzuigopeningen moeten blijven en dat ze er niet tegenaan moeten gaan staan en er zeker ook niet op moeten gaan liggen of zitten. Ook geen spelletjes doen in de buurt van roosters en afzuigopeningen, wanneer een duikbril naar een afzuigpunt wordt gezogen is er een grote zuigkracht.
  4. Kinderen met lange haren lopen extra risico. Haren kunnen door de gaatjes van het rooster worden gezogen en achter het rooster verstrikt raken. Doe lange haren altijd in een vlecht of in een knot om het vastzuigrisico tot een minimum te beperken. Of draag een badmuts.
  5. In het buitenland en met name in Zuid-Europa worden vaak privévakantiewoningen verhuurd met een zwembad. Hier is extra voorzichtigheid geboden omdat deze privézwembaden meestal buiten de locale wet- en regelgeving vallen en niet periodiek op veiligheid worden gecontroleerd. Een tip is om bij aankomst een plastic zak voor de roosters of afzuigopeningen te houden om op een simpele manier te testen of er al of niet grote zuigkrachten zijn.

Wat te doen als iemand toch wordt vastgezogen?

  1. Mocht er iemand met het lichaam vastgezogen zitten aan een rooster of opening, dan heeft trekken meestal geen zin. Probeer iemand van het rooster af te rollen. Hierdoor valt het vacuüm meestal voldoende weg om het slachtoffer uit zijn of haar benarde positie te bevrijden.
  2. Zitten de haren eenmaal verstrikt aan het rooster, dan heeft trekken meestal ook geen zin. Bij te hardhandig trekken, bestaat de kans dat de hoofdhuid loslaat. Het haar afknippen tussen het hoofd en het rooster is dan de meest effectieve oplossing.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met The Blue Cap Foundation, deze stichting zet zich in voor veilige zwembaden.

Klik hier om deze stichting steunen middels een donatie


advertentie

EasySwim