Personeelstekort en toch geen baan?!
“Personeelstekort? Hebt u daar cijfers van? In mijn regio krijg ik namelijk 30 opgeleide zwemonderwijzers niet aan het werk.” Deze kritische vragen stelde mij een grote ROC opleider in het westen van het land. We zitten die dag met meerdere opleiders uit diverse delen van de sport om tafel om…
‘Gaat er iemand voor de lol met z’n kinderen naar het zwembad?’
Als de titel van deze blog luidde de kop van een column van Hester Zitvast in de Telegraaf die een zondag zwemmen met haar kind omschreef als: ‘Het voelde een beetje als een inkijkje in de hel.’ Vaker schrijft zij columns over het ouderschap en haar relativeringsvermogen is dan veelal…
‘Daar hebben we toch die infrastructuur van zwembaden voor?’
De zomer zit er weer op. Een zomer waarbij de Olympische Spelen in Tokyo een soort van ‘sportief toetje’ had moeten zijn. Maar ik betrapte mijzelf erop dat een evenement, hoe groots ook, zonder publiek voor mij niet leeft. Als toeschouwer miste ik de interactie tussen sporters en de aanmoedigingen…
‘Verandering is de enige constante’
Aldus de Griekse filosoof Heraclites. Sinds maart 2020 hebben we dit aan den lijve ondervonden. Bij mijn werkzaamheden, mijn klanten, alle communicatie en de wijze van communiceren en natuurlijk bij de zwemstuurkaarten. Ik ben benieuwd welke veranderingen blijvend zijn. Uitbreiding van openingsuren, zwemlessen door laten gaan in de zomer en…
Komt tijd, komt een oplossing…
“Het lijkt erop dat ik er eindelijk bij begin te horen”, meldde Aad mij met een grijns terloops. Aad is een 50-er die sinds oktober met gedisciplineerde regelmaat een aantal keren per week het zwembad bezoekt. In de vroege ochtend neemt hij de fiets om even over zeven een duik…
Ogen op de weg & handen aan het stuur
Na een intensieve periode achter mijn bureau ging ik weer eens op werkbezoek bij een zwembad. Bij het betreden van de techniekruimte kwam het gezoem mij al tegemoet. Wat bleek, de zuurgraad was 6.75 en dus te laag. Afgerond zou je kunnen zeggen hij is 6.8, maar eigenlijk was de…
De wondere wereld van het water
Weetjes Wat als eerste in mij opkomt als eerste Wondere W van Water, zijn de Weetjes die nodig zijn om werkelijk aan de slag te gaan en de waarheid durven uit te spreken: we weten te weinig over water. Waarom is er nog zoveel onbekend? Waarom komt niet iedereen in…
Van productgeoriënteerd naar belevingsgeoriënteerd
2 Reacties op Van productgeoriënteerd naar belevingsgeoriënteerd
In tijden dat de geldstromen ook binnen de sport worden geknepen wordt primair aan bezuinigen gedacht. Op welke manieren kunnen de kosten worden teruggebracht? Niet zelden vertaalt zich dit in het terugbrengen van openstellingstijden en zijn zwemmers de dupe van een verminderd serviceniveau. Maar juist een heroriëntatie op de rol…
Rijbewijs halen zonder de snelweg op te kunnen
Laatst vroeg een oma aan mij waarom het duikzeil erin zat. Zou het niet een stuk leuker zijn als dat eruit werd gehaald? Er was zelfs een zwembad waar zonder duikzeil kon worden afgezwommen voor het A diploma. Dat was makkelijker voor de kinderen. Bovendien ging het dan sneller. Wat…
Eigentijds zwemonderwijs is…je als een vis in het water voelen
De snelheid van leren wordt een steeds belangrijker criterium bij het zwemonderwijs. Oplossingen hiervoor werden tot nu meestal gezocht in leerlijnen, hulpmiddelen, aantal lessen en duur van de lesmomenten. De focus bij eigentijds zwemonderwijs is anders, hierbij wordt meer gekeken naar het individuele kind. Het kind moet blij naar de…