De wondere wereld van het water

Weetjes
Wat als eerste in mij opkomt als eerste Wondere W van Water, zijn de Weetjes die nodig zijn om werkelijk aan de slag te gaan en de waarheid durven uit te spreken: we weten te weinig over water. Waarom is er nog zoveel onbekend? Waarom komt niet iedereen in ‘onze bak’? Wie nog niet eerder heeft deelgenomen aan een les aquafitness, ziet het vaak als een suffe en saaie workout. Vaak is deze beleving gekoppeld aan een oudere populatie, met bloemetjesbadpakken en badmuts. Deze interpretatie is zich langzaam aan het ontwikkelen en er wordt met een andere blik naar gekeken. De steeds betere materialen, de professionelere lesgevers die weten wat ze doen, de mooiere techniek (denk aan betere geluidsinstallaties met headset) en ook de betere materialen zorgen ervoor dat de aantrekkelijkheid langzaam groeit. Er wordt steeds vaker ingezien dat er ook een behoorlijke High Intensity Training mogelijk is in water en er ontstaan steeds meer doelgroepen hieromtrent. Er zou kunnen worden gezegd dat AquaFitness meer trendy is dan ooit. Dus: laat het maar groeien, laat ons nog meer gebruik maken van het water als medium om te trainen.

Waarom
Waar anderen de wetten van Archimedes, Newton en Bernouille al toepassen in het water voor het echt benutten van de eigenschappen van water, kunnen en denken we ook steeds verder. Wat is nou precies inertie ook al weer? Wat deed dat nou precies? En de hydrostatische druk dan? Kennis van water is daarom meer dan belangrijk. Weet jij hoe water werkt en hoe je in water werkt? Wanneer er steeds meer wordt gewerkt MET water, zal er ook steeds meer richting het water worden gedacht. Denk aan fysiotherapeuten die ook steeds vaker de weg naar het zwembad vinden. Ook zij zijn steeds meer overtuigd van de krachten van het water, alleen al omdat het de pijn verlicht, sociaal contact vergroot en je er heerlijk in kunt bewegen zonder impact. Sneller revalideren in water is niet aan de orde: het is wel met minder pijn en veel leuker. Workouts zijn tegenwoordig meer dan alleen maar het bezighouden van klanten. Ze worden mondiger en vragen hoe ze iets (moeten) doen. Bewustwording voor de lesgever EN de klant is meer dan ooit belangrijk. Weet dus ook niet alleen wat je doet, maar ook waarom.

Kracht van water

Kortom: water is en blijft een wondere wereld. We kunnen zoveel met water, niet alleen maar in maar ook juist op het water. Tegenwoordig is het dynamisch balanceren op het water een enorme hit. Dit bewijst ook maar weer eens dat er veel meer uit te halen is dan wat we nu denken dat er in zit. Het verbaast mij dan ook nog steeds als blijkt dat onderzoek weer iets aantoont wat wij nog niet wisten. Wist je bijvoorbeeld dat water zich kan kristalliseren door ertegen te praten? Laat staan als er muziek in het spel komt. Onvoorstelbaar en wellicht nog zo onbekend. Ik vraag me dan ook gelijk af wat er gebeurt met deelnemers in het water als er met muziek wordt gewerkt? Ook wij bestaan grotendeels uit water, dus er zit meer kracht in water (en in ons) dan we ooit wisten. Meer weten? Kijk naar onderstaand filmpje van Masaru Emoto over muziek en waterkristallen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Deze column is van Katrien Lemahieu en verscheen eerder in ZwembadBranche


advertentie

Splash Software