‘Gaat er iemand voor de lol met z’n kinderen naar het zwembad?’

Als de titel van deze blog luidde de kop van een column van Hester Zitvast in de Telegraaf die een zondag zwemmen met haar kind omschreef als: ‘Het voelde een beetje als een inkijkje in de hel.’ Vaker schrijft zij columns over het ouderschap en haar relativeringsvermogen is dan veelal een verademing. Maar nu ben ik het natuurlijk niet helemaal met haar eens. Uiteraard hoeft niet iedereen een fan te zijn van het zwembad, maar in het belang van de zwemveiligheid van onze jeugd is het wel belangrijk dat wij het zwemmen vooral blijven stimuleren. De column van Hester helpt hierbij niet echt…

Perceptie

Alles voor de kinderen. We rijden als taxibedrijven naar sporttrainingen en -wedstrijden, doen onze kinderen op allerlei clubjes ter bevordering van hun creatieve, muzikale of culturele ontwikkeling en als een kind op school niet meekomt wordt er bijles geregeld. Of dit nu allemaal wel of niet nodig is, laat ik even in het midden. Waar het mij omgaat is dat die zondag met je kind naar het zwembad belangrijker is dan menig ouder denkt. Het is niet alleen een uitje, regelmatig zwemmen -of het nu gaat om het watervrij maken of bijhouden van de zwemvaardigheid- is van hele grote waarde voor de verdere ontwikkeling van een kind. Voor een leven lang veilig kunnen verblijven in en op het water is de perceptie van de vaardigheden en het onderkennen van de risico’s van water cruciaal. En dit is bij geen enkel kind voldoende ontwikkeld na het behalen van een zwemdiploma. Aan ouders de taak om hier hun steentje aan bij te dragen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



Leren fietsen

Naast het leren van de vaardigheden moeten kinderen ook leren een realistische en evenwichtige inschatting te kunnen maken om de juiste beslissingen te kunnen nemen zodat zij veilig in en op het water kunnen bewegen. Maar dat gaat niet vanzelf en gaat verder dan het behalen van een diploma in een zwembad. Kristine de Martelaer (verbonden aan de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie en de lerarenopleiding van de Vrije Universiteit Brussel) en Mandy van der Weijden (werkzaam bij het Zwemanalyselab Windesheim Zwolle) vergeleken het in een artikel in ZwembadBranche al eerder met fietsveiligheid. Een kind dat kan fietsen, kan nog niet overal fietsen. Fietsen zonder zijwieltjes in een steegje gaat prima, maar dat wil nog niet zeggen dat het kind competent genoeg is om deel te nemen aan het verkeer. Terecht laten ouders hun kinderen dan ook niet meteen zelfstandig over een grote weg fietsen zodra zij het fietsen zelf onder de knie hebben. Of wordt er niet meer gefietst totdat kinderen groot genoeg zijn om alleen op pad kunnen omdat dit een beetje voelt als een inkijkje in de hel’. Nee, samen gaan ze op verkenning. Steeds een stapje verder totdat de ouder denkt dat het kind groot en bekwaam genoeg is om zelf te fietsen. Mandy en Kristine pleiten dan ook beiden voor hetzelfde voor zwemmen. Uit onderzoek blijkt dat naast de competentie ook het zelfvertrouwen de de kennis belangrijk zijn. Je moet een goede inschatting kunnen maken wat je wel en niet kan, een rivier oversteken is wat anders dan baantje zwemmen in het zwembad. Als je niet weet of je daartoe in staat ben, kan het grote gevolgen hebben. En kinderen met betere zwemvaardigheden én meer zwemervaring hebben een nauwkeuriger inschattingsvermogen.

Lees ook: Jeugd Participatieladder Sport: zo maak je jeugd actiever

Leven lang

Dus voor al die ouders die niet graag zwemmen met hun kinderen, het is wel ongelofelijk belangrijk. Zowel voor de baby van Hester om watervrij te worden als voor een betere zwemvaardigheid én zwemervaring van haar 9-jarige. Een druk zwembad helpt dan zeker. Zwemdocenten leggen de basis voor een leven lang zwemveiligheid, als ouders moet je hierin verder. Niemand ontkomt in zijn leven aan water, je kunt het niet vermijden. Of je het nu wel of niet opzoekt, als je niet voldoende zwemveilig bent loop je je hele leven een risico. Dus of er iemand voor de lol met z’n kinderen naar het zwembad gaat? Misschien ga je dan niet voor je lol, maar wel in het belang van je kind en daar doen we toch alles voor? De zwembaden en zwemscholen doen er in ieder geval alles aan om van het (leren) zwemmen een feestje te maken. Zodat iedere ouder samen met het kind veilig en verantwoord op verkenning kan en op een gegeven moment met een gerust hart zijn of haar kind kan laten gaan.

Lees hier de column ‘Gaat er iemand voor de lol met z’n kinderen naar het zwembad?’ van Hester Zitvast in de Telegraaf.