Lekker schaatsen de komende dagen? Doe de cooling down in het zwembad!

De komende dagen is het koud met temperaturen onder het vriespunt en zoals gebruikelijk denkt dan heel Nederland al snel aan schaatsen. Maar op ‘echt’ natuurijs schaatsen zit er waarschijnlijk niet in, wel kan er al worden geschaatst op opgespoten natuurijsbanen. Velen zullen dan ook de komende dagen te vinden zijn op het ijs, ijsclubs maken zich op voor een paar drukke dagen. Maar schaatsen is niet alleen heel leuk, het is ook intensief. Een inspanning die ook zeker vraagt om herstel. Dus wil jij de komende dagen lekker schaatsen, ga dan vooral ook herstellen in een heerlijk warm zwembad!

Cooling down

Een training is een ‘prikkel’, die het evenwicht in je lichaam verstoort. Uiteraard moet je dit evenwicht weer herstellen, anders heb je meer kans op overtraining of een blessure. De herstelfase is dus essentieel. Hoe lang je moet herstellen, is afhankelijk van de intensiteit van je training. Per dag kan ook nog eens verschillen hoe snel je herstelt. Normaal duurt de herstelfase van een schaatser 12 tot 24 uur. Na een zeer zware inspanning – bijvoorbeeld een intensieve tempotraining of een maximaal krachttrainingsprogramma – kan herstel langer duren, 48 tot 72 uur. Maar je kunt de duur van het herstel verkorten. Hoe? eet koolhydraten één tot twee uur na een inspanning (Koek & Zopie vallen hier niet direct onder, maar je kunt natuurlijk een aangepast versie nuttigen), laat je masseren (geen slecht idee) en/of doe een goede cooling down.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Een zwemtraining of workout? Vergeet het herstel erna niet!

Zwemmen natuurlijk!

En wat is uitermate geschikt om rustig te bewegen zodat je goed aan je herstel kan werken: zwemmen! Uiteraard… Hierbij een aantal tips om niet alleen fysiek te herstellen, maar ook mentaal met een moving meditation training. Een training waar je na een half uurtje een heerlijk gevoel aan over houdt! En dus een aanrader voor iedere schaatsliefhebber die graag de volgende dag weer fit op het ijs wilt staan. Hoe ziet de moving meditation training eruit?

  • Kies een tempo dat heel comfortabel voelt. Concentreer je op het tempo en voel of het gemakkelijk gaat (het gaat dus niet om het tempo op je sporthorloge, maar om je gevoel)
  • Heb je het juiste tempo te pakken? Probeer dan nu je hoofd leeg te maken en vergeet alle dagelijkse beslommeringen.
  • Is je hoofd leeg, breng dan de focus naar je ademhaling. Zorg voor een steady ritme van inademen en (langer!) uitademen. Houd dat vooral vast.
  • Breng vervolgens je aandacht naar je bewegingen. Concentreer je op je nek, handen, armbewegingen, benen, voeten… Wanneer je spanning voelt moet je proberen dit los te laten en elke beweging zo ontspannen mogelijk uit te voeren en in een vloeiende beweging jezelf voort te bewegen.


advertentie

Aquatickets