De allrounder maakt leren zwemmen leuker

In de Rotterdamse zwembaden zag het Sportbedrijf nog vooral een traditioneel aanbod en dat moest anders. Met het uitbrengen van een challenge vorig jaar voor (interactieve) sport- en speltoepassingen ging men op zoek naar innovaties om het zwemmen in de havenstad nog aantrekkelijker te maken. Onder meer zocht men naar een mobiele toepassing die het zwemmen en de zwemlessen leuker maken voor kinderen zodat ook de effectiviteit verbetert. Hét idee dat er volgens de jury met kop en schouders bovenuit stak, was de allrounder. Inmiddels is deze in gebruik en tezamen met het nieuwe zwemlesconcept waarin de otters Cleo & Otto een hoofdrol spelen, maakt dit het leren zwemmen nog veel leuker.

‘Maak een bommetje’

De allrounder is een toestel vol spelideeen op het gebied van sport en bewegen waardoor kinderen worden uitgedaagd om allerlei challenges aan te gaan. Speciaal voor het zwembad is de zwemallrounder ontwikkeld, een boei in het water waar kinderen aan kunnen draaien voor een uitdaging. Dat kan zijn ‘maak een bommetje’, maar ook de opdracht om de rugslag goed uit te voeren. Björn Hubbers is zwemdocent bij Sportcentrum West en gebruikt de allrounder tijdens zijn zwemles, hij vindt het een waardevolle toevoeging aan het zwemlesmateriaal. “De kinderen zijn er heel enthousiast over, ze willen er allemaal aan draaien. Het helpt ook om te motiveren voor een volgende stap of een volgende les. Dan zeg ik: vandaag hebben we deze zes oefeningen, maar wie weet welke oefeningen er volgende week op zitten… En dan kijken ze er al helemaal naar uit!” De allrounder kan zowel op de kant als in het water worden gebruikt en is gekoppeld aan het zwemlesconcept Cleo & Otto. Björn maakt er ook wel een circuit mee: draaien en dan in die specifieke Cleo & Otto oefening naar een pion toe zwemmen. “Dat maakt het voor de kinderen echt geweldig. Daarbij draagt bij aan de visie om de kinderen zoveel mogelijk in beweging te laten zijn tijdens de les.” Dat de platen makkelijk verwisselbaar zijn, maakt het volgens Bjorn nog leuker. “Zodoende kun je de allrounder in elk niveau makkelijk gebruiken, je wisselt even de platen en klaar ben je.” De aanwinst is nog niet zo lang in gebruik, maar inmiddels heeft Bjorn er al best vaak gebruik van gemaakt. “Natuurlijk is het nieuw en moet zoiets groeien, maar dat de kinderen zelf mogen draaien en daarmee ‘bepalen’ welke oefening ze doen is vooral ook een mooie beloning. Al blijft de duim van de meester natuurlijk nog de allergrootste beloning!”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Ben jij ambassadeur van jullie zwemleswerkplan?

Stimuleren, leren en verbinden

De allrounder is een idee van Peerdrops, Mark Andrik is mede-oprichter en vertelt hoe de challenge van Sportbedrijf Rotterdam heeft bijgedragen aan het idee van de allrounder voor in het zwembad. “Bij Peerdrops zijn we constant bezig om kinderen te laten zien dat alles leuker is als je het leuker maakt. Door de Innovatie Challenge Zwembaden van Sportbedrijf Rotterdam, kwam de uitdaging ‘zwemmen én zwemlessen leuker te maken’ in het vizier. Vervolgens zijn wij gaan kijken naar eerdere varianten van het merk allrounder en zo ontstond het idee van een allrounder in het water. Met nu als resultaat een drijvend object met verwisselbare spellen en opdrachten.” Mark is blij met het resultaat en kan zich helemaal vinden in het juryrapport dat omschreef dat het ‘mede door de ogenschijnlijk eenvoudige en treffende manier om direct meer plezier aan zwemlessen toe te voegen’ won. “Ons doel was ook om op een laagdrempelige manier kinderen opdrachten te laten doen die stimuleren, leren en verbinden. Voor in het zwembad een ideale mix voor nog meer zwemplezier, wat daardoor ook met veel enthousiasme kan worden ingezet tijdens de zwemlessen.”


advertentie

Hellebrekers