Personeelstekort in de buitenbaden: wat betekent dit voor de zomer?

Het zijn zomerse dagen en de vooruitzichten voor het weekend zijn goed. Fijn voor de start van het buitenbadseizoen, het weer is immers altijd een onzekere factor. Maar er zijn deze zomer nog meer meer uitdagingen zoals personeelstekorten en stijgende energieprijzen. In een poll op facebook gaven de meesten aan openingstijden te moeten aanpassen vanwege te weinig personeel, sommigen moeten de bezoekeraantallen maximaliseren, zorgen over de energieprijzen waren er minder. Wij vroegen Henny Cauwenbergh (coördinatrice zwembad De Treffer in Eijsden) en Henk Kemper (hoofd afdeling zwembaden in de gemeente Groningen) hoe zij aankijken tegen deze zomer.

‘Met twee banen ben je toch minder flexibel’

Henny Cauwenbergh (coördinatrice zwemzaal/zwemzaken bij zwembad De Treffer in Eijsden) kan het zich niet heugen dat het eerder is voorgekomen dat zij vanwege personeelstekort het aantal bezoekers moest maximaliseren. Daarbij sluit Henny ook niet uit dat de openingstijden deze zomer moeten worden aangepast. “Voor het buitenbad heb ik nu 1 toezichthouder en daarnaast nog studenten, maar deze zijn pas beschikbaar in de vakantie. Hiermee kan ik niet de 1000 tot 1200 bezoekers verwelkomen die er op een mooie zonnige dag komen. Dat is natuurlijk onverantwoord. Maar het lukt ons gewoon niet om werknemers aan te trekken.” De aankomende weken wordt het al lastig omdat het zwembad door de ligging aan de grens te maken heeft met zowel Nederlandse als Belgische zwemmers. “De zomervakantie in België begint 1 juli en dan neemt het recreatief zwemmen in het buitenbad toe, maar de scholen in Zuid-Nederland zijn dan nog niet vrij en dus zijn er nog activiteiten in het binnenbad. We hebben dan extra personeel nodig om het binnen- én buitenbad te kunnen draaien en dat is er niet.” Voor wat meer slagkracht heeft men een externe partij gevraagd om online de vacature uit te zetten, maar helaas nog geen reacties. “Het lastige is ook dat het voor Belgen niet interessant is om hier te werken. Ten eerste zijn de lonen lager dan zij gewend zijn en daarbij moeten zij dubbele lasten betalen, voor zowel België als Nederland. Dan houd je er natuurlijk helemaal weinig van over. Tevens moeten wij concurreren met het toerisme waar de jeugd veel meer kan verdienen.” Daarnaast ziet Henny dat mensen die in coronatijd een andere baan zijn gaan zoeken, deze nu aanhouden naast hun baan bij het zwembad. “Met twee banen ben je toch minder flexibel en daar hebben wij nu last van.” Helaas heeft Henny ook niet het voordeel van het uitwisselen van personeel tussen het binnen- en een buitenbad. “Ons binnenbad is heel klein wat betekent dat ik één vaste medewerker heb voor het toezicht en één baliemedewerker. Daarnaast heb ik nog een aantal zwemlesinstructeurs. In totaal werken er nu 6 vaste krachten (4 zwembadmedemerkers en 2 baliemedewerkers) en een paar oproepkrachten en dat is te weinig voor aankomende zomer. We hebben gelukkig wel een student toezichthouder in dienst die bereid is de opleiding zweminstructrice te gaan volgen. Dan ben je dus al minimaal een jaar verder.” Henny moet de roosters voor de zomer nog rond maken, maar vreest het ergste. “Ik denk niet dat wij alle dagen van de week open kunnen. Dat is dan voor het eerst in mijn carrière en dat doet mij echt verdriet.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Zwembranche zoekt personeel! (1)

‘Een kleinere groep personeel is nu een groter probleem aan het oplossen’

Bij de zwembaden in de Gemeente Groningen die Sport050 beheert, gaat het volgens Henk Kemper (hoofd afdeling zwembaden) eigenlijk best goed qua personeeltekorten. “Het is nog te overzien. Wij hebben nu vooral een tekort aan zogenaamde ‘flex-flexers’ voor het stuk facilitair en toezichthouden. Dit zijn vooral studenten, maar de ‘jeugd’ wil tegenwoordig ook genieten van hun vrije tijd en is dus minder goed inzetbaar. Daarnaast concurreren we met andere branches. Daarbij is het algemeen verzuim hoog, net als het verloop onder het personeel. Corona heeft ons wat dat betreft niet goed gedaan en ook vallen sommige medewerkers weer terug op wat ze hiervoor hebben gedaan. Zij hebben een studie afgerond en zijn blijven hangen in de zwembranche, maar kunnen nu kiezen uit banen. Het salaris speelt volgens Henk een minder grote rol. “Wij betalen als gemeente goed als je het afzet tegen de meer commerciële partijen in de zwembranche. Mensen willen wel steeds vaker een fulltime baan, maar zijn daardoor minder flexibel. En juist die flexibiliteit is wat we nu zo missen.” Daarnaast denkt Henk dat het efficiënter kan. “In één van onze buitenbaden heb je uren dat er heel weinig mensen komen, maar er staat dan wel personeel langs de badrand. Ik kom zelf uit het onderwijs en daar hadden we al veel langer dezelfde problemen. Wij stuurden op een gegeven moment klassen naar huis, maar het sluiten van het zwembad op de daluren stuit binnen de gemeente op verzet. Natuurlijk hebben wij een maatschappelijke functie, er zijn alleen wel grenzen. Een kleinere groep personeel is nu een groter probleem aan het oplossen. Op een bepaald moment pleeg je roofbouw op deze mensen met risico op meer uitval, een vicieuze cirkel.” Gelukkig is er nog steeds wel aanwas van personeel, maar dit niet genoeg en vooral niet op de korte termijn. “We moeten creatiever worden om personeel te vinden. Vlakbij ons zit een opleiding voor uniformberoepen, wellicht dat hier interesse is voor een stage of bijbaan. Je kunt ook de scholen langs of een banenmarkt organiseren waar medewerkers vertellen over hun werk. Zij zijn trots op hun vak en dus geweldige ambassadeurs. Daarnaast kun je je afvragen of het nodig is dat iedereen die aan de badrand staat gelijk een EHBO/BHV opleiding moet hebben afgerond. Wij werken samen met Randstad, maar het leveren van mensen met een EHBO/BHV èn een Life Guard diploma is heel lastig. We moeten ze dan eerst opleiden en dat kost tijd.” Deze zomer verwacht Henk geen grote problemen, paar baden gaan dicht en twee grote baden blijven recreatief open. Het moet alleen niet te heet worden. “Ik gun iedereen een mooie zomer, maar dan hebben we wel extra personeel nodig.”