Zwembranche zoekt personeel! (1)

Nederland is positief over de werkgelegenheid, werkgevers verwachten een toename van personeel. Daarnaast daalt het aantal werkgevers dat moeite heeft om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden. Geldt dit ook voor de zwembranche? Als je kijkt naar de vacatures is er heel veel werk. Onze vacaturesite wordt elke week aangevuld. Geen zorgen dus? Toch wel, het probleem zit hem in het vinden van personeel. Het blijkt niet zo makkelijk om de vacatures te vervullen. Werkgevers in de zwembranche vinden het lastig om werknemers te vinden. Hoe dat kan? Ligt dit aan het loon, de arbeidsomstandigheden, de opleidingen of aan het imago van onze branche? Wij vroegen zes spelers binnen de branche naar hun visie hierop en laten de eerste drie nu aan het woord.

‘Help, wij zoeken een zwemcoördinator’

Leo de Haas, manager Sportfondsenbad Amsterdam-Oost
Tweeduizend hits op LinkedIn voor de vacature van zwemcoördinator, in een bad dat bekend staat om de innovatieve aanpak van zwemlessen. Een veelbelovend aantal die tweeduizend hits, zo vond manager Leo de Haas. Het resultaat in de praktijk: nul reacties. Ja, één sollicitant. Een kandidaat die op een andere manier weet had van de openstaande baan. De schaarste is groot, zegt De Haas. “Op mbo-niveau 3 en 4 krijg je niemand.” De Haas is zelf nog uit de tijd dat je bijna een kruiwagen nodig had om bij een zwembad binnen te komen. Ondertussen ziet de markt er heel anders uit. “Je moet zowat voor de deur van de scholen gaan staan.” Lees verder.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



‘Je moet er ook je boterham mee kunnen verdienen en dat is vaak lastig’

Henny Beekwilder, manager Nationale Beroepsopleiding Zwemonderwijs
De vraag naar gekwalificeerde medewerkers is bijna altijd ruim van tevoren bekend. Maar in de praktijk is het toch vaak iets dat het op het laatste moment in gang wordt gezet. Het probleem in zijn totaliteit oplossen is dan ook lastig, aldus Henny Beekwilder. “Je kunt wel tijdig contact leggen met het UWV en vragen of ze in hun bestand kandidaten hebben die geïnteresseerd zijn om in het vak te stappen. Wat ook helpt is je stagiaires in de watten leggen, zodat ze je als werkgever herinneren als je hen benadert. Natuurlijk blijft het een lastig verhaal, een werkgever kan in de meeste gevallen geen 36-urig contract aanbieden, lastig voor iemand met een hypotheek.” Lees verder.

‘Flexibiliteit moet van twee kanten komen’

Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Sport en Bewegen
Natuurlijk doen veel zwembadmedewerkers hun werk met passie. Dat weet Hanan Yagoubi maar al tegoed. Toch snapt ze dat veel jongeren na hun studie het zwembad links laten liggen. “Ze gaan liever op zoek naar een volwaardige baan, waar ze kans maken op een 36-urencontract en een inkomen waar ze een toekomst mee kunnen opbouwen.” Waar het volgens Yagoubi uiteindelijk over gaat: het willen investeren in mensen. Kansen aan de voorkant zijn er genoeg. Veel jongeren komen binnen als oproepkracht of met een klein urencontract. “Voor hen is het een bijbaan, in een leuke werkomgeving.” Daarna volgt al snel de kentering. “De leeftijdspiramide in veel zwembaden maakt veel duidelijk.” Lees verder.