27 maart ZwembadBranche Congres

Over gewicht en overgewicht

Wereldwijd is obesitas sinds 1975 bijna verdrievoudigd. In 2016 had 39% van de volwassenen van 18 jaar en ouder overgewicht en 13% obesitas. Het grootste deel van de wereldbevolking leeft in landen waar overgewicht en obesitas meer mensen doden dan ondergewicht. Zo’n 41 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar kampte in 2016 met overgewicht of obesitas. Meer dan 340 miljoen kinderen en adolescenten in de leeftijd van 5-19 jaar waren in 2016 te zwaar of zwaarlijvig. Het is dus belangrijk om verantwoord te eten en te bewegen (zwemmen bijvoorbeeld…).

BMI

Bij overgewicht (een BMI hoger dan 25) is er sprake van te veel vetweefsel in je lichaam. Dat ontstaat als je meer binnenkrijgt dan wat nodig is voor je energie gedurende de dag. Er wordt over obesitas gesproken als je een BMI van 30 of hoger hebt. Morbide obesitas komt helaas ook voor, er is dan een BMI van boven de 40. BMI is de ‘Body Mass Index’ die rekening houdt met je geslacht, lengte en gewicht. Daarnaast is het ook goed om te kijken waar het lichaamsvet zicht bevindt, dus het meenemen van de middelomtrek is ook belangrijk. Sport je veel, dan kan en mag je ook wat meer eten. Heb je een zittend beroep? Dan zijn er wat minder calorieën nodig. Een klein beetje weten over voeding en welk soort voedsel is dus wel erg handig en is weer hot en trendy. Veel klanten vragen hier om en ook lesgevers willen steeds meer weten hoe het nu zit. Komt het door de ‘zomerkilo’s’? Of is het gewoon een trend die toch ook wel wat gevaarlijk is, gezien de cijfers hierboven? En vooral: wat kunnen wij als zwembad hier in betekenen?


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Lees ook: Afvallen met cardiotraining in het zwembad

Mentale omslag

Overgewicht en obesitas is volgens de WHO (de wereld gezondheidsorganisatie) namelijk grotendeels te voorkomen. Ondersteunende omgevingen en gemeenschappen zijn van fundamenteel belang bij het vormgeven van de keuzes van mensen. Door de keuze voor gezonder voedsel en regelmatige lichaamsbeweging de gemakkelijkste keuze te maken (de keuze die het meest toegankelijk en betaalbaar is). Het aanbieden van gezonde voeding in de horeca is een goede stap in de goede richting. Als zwembad kunnen we zeker ook programma’s aanbieden die gunstig zijn voor mensen met overgewicht: alles waar kracht en cardio veel, vaak en snel worden afgewisseld zijn hiervoor van toepassing. Een andere, maar zeker niet te vergeten, factor is de mentale omslag die deelnemers moeten maken. Vaak is er bij het veranderen van het bestaand eetpatroon ook een behoorlijke gedragsaanpak nodig. Dat is niet voor iedereen weggelegd en hiervoor is kennis nodig. Een diëtiste, een mentale of personal coach, een leefstijladviseur die kennis heeft van voeding en gedrag kan hiervoor een goede aanvulling zijn.

Bewegen in water

Je kan je vast voorstellen hoe fijn het is om je lichter te voelen in het water: alleen dat al kan voor mensen met overgewicht een gevoel geven van ‘ik kan er nog wat aan doen’. De eerste stap om ze naar het water te lokken is wel een pittige. Vaak voelen mensen zich niet prettig in nauw aansluitende kleding (je wordt erg zichtbaar), dus laat staan in een badpak. Maar krijg je ze wel zover (bijvoorbeeld door een info-avond vóór de start van een lessenreeks) dan is er al een grote slag gemaakt. Zorg voor de 3 aanwezige factoren: een goede (pittige!) les, een voedingsdeskundige EN een coach die helpt met ondersteuning (waar ze vaak terecht kunnen) voor mentale ondersteuning. Is deze persoon (of deze personen) niet in het zwembad aanwezig? Zorg dan voor een goede samenwerking. Wij kunnen mensen eenvoudig helpen door onze al reeds bestaande beweegprogramma’s in het zwembad. Waag jij het om een stap extra te doen en je te verbreden in voeding en bewegen? Dat kan niet alleen een nieuwe groep opleveren, maar ook echt wat betekenen voor een doelgroep die ons zo hard nodig heeft. Overgewicht is geen pretje. Wij, professionals in de aquafitness, kunnen hier wat aan doen. Op naar een gezondere levensstijl: meer en beter bewegen!

Deze blog is geschreven door Katrien Lemahieu van Kataqua en verscheen in ZwembadBranche #65.


advertentie

Dewi Online