15 oktober ZwembadBranche Dag

Afvallen met cardiotraining in het zwembad

Gewicht verlies je door minder te eten dan je verbrandt, oftewel door de negatieve energiebalans. Afvallen kun je dus in principe ook zonder te sporten. Maar dat heeft uiteraard niet de voorkeur. Voldoende beweging is belangrijk voor de gezondheid. Op Fit.nl pleit men er dan ook voor om een gezond voedingspatroon te combineren met extra beweging in de vorm van cardio én krachttraining. Krachttraining voor het instandhouden van de hoeveelheid spiermassa en cardio voor een goede conditie. Voor wie vet wil verliezen en de conditie wil verbeteren heeft Jeroen van der Mark, schrijver van de FIT Methode, 4 methoden beschreven.

 1. Train verstandig
 2. Als je als krachtsporter vet wilt verliezen of je conditie wilt verbeteren is het onverstandig om te beginnen met een duurtraining. Zwemmen is dan ideaal omdat je bepaalde spiersamentrekkingen mijdt die schade kunnen opleveren wat je spiergroei en het herstel kan belemmeren.


  Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. 3. Geen conflicterende oefeningen
 4. Zorg ervoor dat je cardio- en krachtschema op elkaar aansluiten. Het is belangrijk dat het spierherstel en het spiergeheugen van de cardio oefeningen de krachttraining niet belemmeren. Bijvoorbeeld plan na een trainingsdag voor de beenspieren niet de volgende dag een intensieve zwemtraining, maar kies ervoor om rustig baantjes te trekken om het herstel te bespoedigen.

  Lees ook: Dit is waarom we echt meer moeten bewegen, zwemmen dus…

 5. Niet te lang en langzaam
 6. Als je een sprinttraining of duurtraining op het juiste moment inplant kan het ervoor zorgen dat je conditie verbetert en een hogere verbanding krijgt waardoor je sneller vet verliest. Een intensieve korte zwemtrainingsprinttraining zit een krachttraining niet in de weg (mits goed gepland), omdat een sprinttraining intens en kort is. Als je een duurtraining doet, zorg er dan voor dat je intensiteit rond de 60-70 procent van je maximale hartslag zit. Hierdoor zul je de volgende dag weinig merken van krachtverlies tijdens de krachttraining.

 7. Een voorbeeld cardioplan
 8. Methode 1: Train bijvoorbeeld met korte intervallen tot 30 seconden. Of een sprinttraining waarbij je niet langer dan 20 seconden sprint met een rustpauze van ongeveer één minuut. Zo ben je snel klaar en zorg je ervoor dat je conditie en explosiviteit verbetert. Houd rekening dat je eerst een warming-up uitvoert van ongeveer 10 minuten, zodat je het risico op blessures vermindert.
  Methode 2: Ga bijvoorbeeld drie kwartier zwemmen. Als je de training op een matige intensiteit uitvoert in combinatie met gezonde voeding, val je al snel af.

Wil je meer weten over de combinatie tussen kracht-n en cardiotraining? Lees hier de blog Hoe combineer je cardio- en krachttraining?


advertentie

E.B.T.C.